Kraftig opp på Wall Street - Luksuskjempe stupte

Republican presidential candidate Donald Trump acknowledges the crowd for singing "Happy Birthday" as he speaks during a campaign rally at the Greensboro Coliseum in Greensboro, N.C., Tuesday, June 14, 2016. (AP Photo/Chuck Burton) Chuck Burton

Dagen etter mellomvalget i USA reagerte markedet med lettelse over at den politiske risikoen nå kan være redusert.

Pilene pekte kraftig oppover på Wall Street onsdag. Dow Jones steg hele 2,13 prosent, mens S&P 500 og Nasdaq Composite steg med henholdsvis 2,12 og 2,64 prosent.Utviklingen skjer i kjølvannet av mellomvalget i USA natt til onsdag norsk tid.Republikanerne beholder flertallet i senatet, men mister flertallet i representantenes hus til demokratene. Resultatet kom inn i tråd med forventningene.Dette vil gjøre det mer komplisert for Trump ved ønske om lovendringer, skattelettelser og reformer. Utfallet betyr at Trumps vedtatte politikk vil bestå, men hans mer ekstreme forslag kan bli vanskelig å få igjennom Huset. Det tolker markedet som en stabiliserende utvikling og at nedsiderisikoen i handelskrigen med Kina er noe redusert.Trump har respondert overraskende konstruktivt på valgresultatet og åpner for samarbeid med demokratene.- Forhåpentligvis kan vi alle jobbe sammen neste år for å levere overfor det amerikanske folk, dette inkluderer økonomisk vekst, infrastruktur, handel og få ned prisen på legemidler. Demokratene vil komme til oss med en plan for infrastruktur, en plan for helsetjenester, en plan for hva enn de ønsker og vi vil forhandle med dem, fortale Trump i en nyhetskonferanse onsdag.Det at presidenten taper seter i Huset er historisk sett helt udramatisk.Ved hele 19 av 21 mellomvalg siden 1938 har dette vært resultatet.Republikanerne styrket seg i senatet, og denne kombinasjonen har man ikke sett siden Nixons første mellomvalg tilbake i 1970.Investorene vil nå rette blikket mot G-20 toppmøtet i Argentina i slutten av november. Her forventer markedet at Xi Jinping, statsoverhodet i Kina, og den amerikanske presidenten vil initiere samtaler for å løse opp i handelskonflikten.Dow Jones klatret til 26.180,30 poeng, opp 2,13 prosent.29 av de 30 aksjen i indeksen steg.Caterpillar var dagens vinner etter at det forventes enighet blant de amerikanske politikerne om flere større infrastrukturprosjekter i USA og at det nå foreligger noe mindre nedsiderisiko for en ytterligere eskalering av handelskrigen.Aksjen steg 4,46 prosent.Farmasøytiske aksjer vil kunne komme under press fremover siden det skal være tverrpolitisk enighet mellom republikanerne og demokratene om å iverksette tiltak for å redusere prisen på legemidler. Investorene har derimot ingen tro på dette, og pekte nese til politikerne på Capitol Hill i Washington.Pfizer la på seg 3,23 prosent, mens Merck og Johnson & Johnson klatret henholdsvis 2,41 og 1,53 prosent.På taperlisten finner vi Procter & Gamble som trakk seg tilbake med 0,24 prosent.S&P 500 steg til 2.813,89 poeng, opp 2,12 prosent.Finansaksjer som Goldman Sachs, Morgan Stanley og Bank of America la på seg med henholdsvis 1,35, 1,95 og 1,17 prosent.Cisco Systems bidro til oppgangen og steg med 3,01 prosent.Michael Kors, en verdenskjent aktør som selger luksuriøse vesker og bekledning, falt så mye som 14,62 prosent i handelen onsdag. Selskapet leverte et greit 3. kvartal på et aggregert nivå, omtrent i henhold til konsensus. Men investorene likte svært dårlig utviklingen for salget av artikler under Michael Kors-merket. Her kom omsetningen inn 17 millioner dollar lavere enn konsensus hadde ventet, og det er spesielt tallene fra Europa skuffer kraftig.Nasdaq Composite opplevde en fantastisk dag og endte på 7.570,75 poeng, opp 2,64 prosent.Nasdaq flørtet med 7000-poengsgrensen tilbake i slutten av oktober, men sentimentet ser ut til å ha snudd for den teknologitunge indeksen.Lavere nedsiderisiko i handelskrigen og generell bedring i sentimentet for global handel bidro til å gjøre Amazon til en av dagens vinnere.Aksjen steg med 6,86 prosent.Netflix la på seg 5,46 prosent.Tesla holder seg nærme 350 dollar og endte dagen på 346,18 dollar, opp 2,08 prosent.AMD, som for øvrig har vært svært volatil de siste månedene, la på seg 5,61 prosent.Apple, som handles på en cash-justert P/E på rundt 13, la på seg 3,03 prosent og leker med 1 trillion dollarsgrensen. Selskapet er verdsatt til 998,31 milliarder dollar ved handelsslutt onsdag.Facebook steg 1,06 prosent.Blant andre interessante aksjer hadde Aurora Cannabis en svært god dag på børs og steg med 9,05 prosent. Risikoviljen ser ut til å være tilbake innenfor marihuana-sektoren.Transocean la på seg 3,06 prosent etter en stabilisering i oljeprisen. VIX, eller fryktindeksen, falt med hele 17,48 prosent til 16,43 poeng.Slik går det med rentene etter mellomvalget!Gullprisen la på seg 0,09 prosent til 1.227,50 dollar per troy unse.