Nordea-strateg: Turbulensen fortsetter

Markedet har gått fra å ha et sterkt positivt sentiment til et fullstendig negativ sentiment, ifølge sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein.

Turbulensen avtok ifølge sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein i Nordea Wealth Management på ingen måte i forrige uke, og globale aksjer var ned 0,9 prosent målt i norske kroner.«Kronen svekket seg sist uke, så avkastningen var noe verre målt i lokal valuta, med en nedgang på 1,3 prosent. Det er en stund siden sist, men forrige uke var det Emerging Markets som gjorde det best med en oppgang på 1,4 prosent, og det til tross for kraftig uro i oljemarkedet», skriver han i en fersk oppdatering.Perfekt stormMed ett fall på nær fem prosent i oljeprisen ble det også en svak uke på Oslo Børs som endte ned 1,6 prosent.«Det har vært en perfekt storm i oljemarkedet siden begynnelsen av oktober. Markedet har gått fra å ha et sterkt positivt sentiment til et fullstendig negativ sentiment, og har dermed beveget seg inn i et «bear»-marked», skriver Husebye Rein.Positive tilbudsoverraskelser fra OPEC og USA, samt Trumps sanksjonsfritak for de største iranske oljeimportørene har gjort at markedet har gått fra å være underforsynt til overforsynt.«Legg til robothandel, og at etterhvert som oljeprisen har falt så har store banker måtte lukke sine åpne posisjoner mot oljeselskapene som de har sikret oljeprisen for. Dermed var grunnlaget lagt for en perfekt storm», skriver strategen.Alt dette kulminerte i et imponerende fall på syv prosent i den amerikanske WTI-oljeprisen på tirsdag. Oljeprisen har nå falt rundt 25 prosent siden toppen i oktober.«Fallet er overdrevent i forhold til den fundamentale utviklingen, men det hjelper lite når momentumet er så sterkt i negativ retning. På den positive siden, ser man litt lenger ut i tid så vil OPEC sette i gang tiltak for å forsvare en høyere oljepris, og de vil trolig lykkes», skriver Husebye Rein.Denne ukenDet er ifølge Nordea-strategen lite på agendaen, med unntak av Brexit, Italia, PMIer, Thanksgiving og Black Friday.På nøkkeltallfronten denne uken, er det mest interessante ifølge Husebye Rein definitivt ledende indikatorer (PMIer) som kommer inn fra alle verdensdelene.«Det er ventet at PMI-ene skal trekke oppover i USA og ned i Europa. I begge regionene tilsier nivået på PMI-ene en solid økonomisk vekst fremover».Etter forrige ukes dramatikk blir det ifølge strategen mest spennende å følge med på utviklingen i Brexit-prosessen.«Kanskje er mistillitsvotering mot May det neste på den uendelige listen av hendelser i denne sagaen. I tillegg blir det særlig for oss i Norge viktig å se om oljeprisen nå har bunnet ut, eller om de sterke fallene fortsetter», skriver han. Ellers er det stengt i USA på grunn av Thanksgiving på torsdag, før kjøpefesten til jul sparkes i gang med Black Friday dagen etter.Uken begynner i blandet i Asia, men de viktigste børsene er på plussiden.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også