Prisen på Nordsjø-oljen har stupt 17 dollar fatet den siste måneden. Flere av de tunge olje- og offshore-aksjene har stupt over 20 prosent, som er definisjonen på et krakk.Kjell Inge Røkke-dominerte Aker BP har rast 22 prosent, noe som betyr at over 30 milliarder kroner er borte, skriver Finansavisen.Equinor, tidligere kjent som Statoil, har nøyd seg med et fall på 7,4 prosent, men det tilsvarer likevel et verdifall på 58 milliarder kroner.En tredjedel av børsverdien i seismikkselskapet Petroleum Geo-Services er skrelt vekk.  Også TGS-Nopec og Seadrill har rast over 20 prosent.Korreksjonen kommer etter en kraftig oppgang som varte frem til begynnelsen av oktober. Frem til da hadde oljeprisen klatret fra 67 til 86 dollar fatet, og olje- og oljeserviceaksjene steg kraftig.Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets slapp nylig sin første analyse for oljeprisen. Da oppjusterte han meglerhusets anslag fra 68 til 83 dollar for neste år. Siden har oljeprisen falt fra 79 til under 70 dollar.– Dette er en tilbudsdrevet nedgang. Nedsalget de siste ukene har vært drevet av OPEC-produksjonen for oktober, som var betydelig høyere enn i september, og at oljeproduksjonen i USA for august økte med rundt 400.000 fat pr. dag fra juli. I tillegg har USA gitt åtte land inkludert Kina, Japan, Sør-Korea og India delvis fritak fra Iran-sanksjonene, noe som legger ytterligere press på prisene, sier oljeanalytikeren til Finansavisen.Analysesjef Eirik Røhmesmo i Clarkson Platou påpeker at til tross for prisfallet tjener oljeselskapene så mye penger at han ikke frykter for den kommende investeringsveksten.– Selv om oljeprisen har falt fra 85 til under 70 dollar, har oljeselskapene kjempe­marginer, og offshore­prosjekter fortsatt veldig god kapitalavkastning.