Oljeprisen i fritt fall på rød børs

Black Friday på Oslo Børs fredag. Hovedindeksen falt. Oljeprisen tynget. 

Etter at Oslo Børs slo til med rekordnotering på 948,48 poeng i slutten av september, har pilen stort sett pekt nedover. Oktober ble rød, og så langt har det også vært en rød november.Black Friday var intet unntak, og hovedindeksen på Oslo Børs endte på 837,14 fredag, etter en nedgang på 1,40 prosent.Det ble omsatt aksjer for 3,9 milliarder kroner.Blant de 14 mest omsatte aksjene var det kun to aksjer som steg fredag. Golden Ocean steg 3,88 prosent til 58,95 kroner, mens Telenor klatret marginale 0,03 prosent til 162,85 kroner. Ellers var det få lyspunkter, der oljeprisen falt til under 60 dollar fatet - det laveste nivået siden oktober 2017.Oljeprisen raserOljeprisen fortsetter å rase nedover, og fredag ved børsslutt er Brent-oljen ned 5,42 prosent til 59,21 dollar fatet.WTI-oljen trekker ned 5,01 prosent til 51,16 dollar fatet.Ved stengetid i Oslo torsdag gikk Brent-oljen for rundt 63,35 dollar fatet.Ifølge Ken Odelunga i City Index faller oljeprisen på frykt for at Saudi-Arabia vil bøye seg for de amerikanske kravene om at landet skal unngå å kutte produksjonen, skriver TDN Direkt.Tidligere denne uken berømmet president Donald Trump Saudi-Arabia for deres rolle i det markante oljeprisefallet som er sett siden starten av oktober.- Markedsaktørene i oljemarkedet begynner å kreve et mer solid bevis på at Saudi-Arabia forbereder seg på å motstå amerikanske myndigheters krav om ikke å minske tilbudet, sier Odeluga ifølge The Wall Street Journal.Tradere sier ifølge Financial Times at Trumps støtte av den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman i etterkant av drapet på journalisten Khashoggi gjør beslutningene mer kompliserte for myndighetene, skriver TDN Direkt.President Donald Trump har gitt politisk støtte til Saudi-Arabia, og ifølge analytiker Olivier Jakob i Petromatrix vil Trump ha lavere priser i bytte.- Det svekker det positive oljesentimentet. Man ser at presidenten fortsetter med presset for å holde prisene lave, og nå har han et politisk pressmiddel mot Saudi-Arabia, sier han ifølge avisen.At oljeprisen faller til årsverste-nivåer er ikke godt nytt for oljeaksjer.Equinor falt 3,96 prosent til 194,0 kroner. DNO trakk ned 4,18 prosent til 12,97 kroner, mens Aker BP gikk tilbake 5,09 prosent til 223,80 kroner.Oljeservice tynget også, der PGS utmerket seg negativt med et fall på 2,27 prosent til 18,94 kroner, TGS falt 2,67 prosent til 233,40 kroner, mens Subsea 7 endte ned 4,86 prosent til 86,14 kroner.Aker Solutions falt 3,50 prosent til 43,52 kroner. Borr Drilling til ny bunnBorr Drilling har falt hele 23,70 prosent siden nyttår.Konsernsjefen i riggselskapet, Svend Anton Maier, benyttet kursfaller til å styrke eierskapet sitt i selskapet han leder.Fredag kjøpte han 10.000 aksjer til en gjennomsnittlig kurs på 27,3867 kroner.Dermed økte han eksponeringen sin til totalt 3.770.000 aksjer. Det inkluderer også opsjoner.Borr Drilling endte ned 7,14 prosent til 26,0 kroner og ny all-time low.10 aksjer falt til ny bunnrekord

    EMGSMagnora (tidligere Sevan Marine)Hiddn SolutionsDOFStorm Real EstateEidesvik OffshoreBorgestadHöegh LNGSeadrillBorr Drilling
Norsk HydroDeutsche Bank kuttet kursmålet på Norsk Hydro  fra 63 til 55 kroner, men gjentok kjøpsanbefalingen.Deutsche Bank venter nå at alumina-raffineriet foretar en stabil opptrapping av produksjonen i 2. kvartal neste år, før altså full produksjon gjenopptas påfølgende kvartal.- Selv om usikkerheten rundt Alunorte ikke hjelper, er det lite i kursen som tyder på en retur til normal produksjon, og vi forblir «bullish» til utsiktene for aluminium.Norsk Hydro ble straffet med et kursfall på 1,94 prosent 41,05 kroner.ElementTorsdag morgen varslet Element at selskapet vil bytte revisor på grunn av utfordringer i samarbeidet. Finansdirektør Kim Andre Evensen i Element har besluttet å søke nye utfordringer  utenfor selskapet som en følge av reorganiseringen av finansfunksjonen, og samtidig kunne DN melde at styreleder Lars Christian Beitnes hadde blitt varslet om et mulig erstatningskrav fra svenske pensjonsmyndigheter.Fredag ettermiddag kom meldingen om at det er innført børspause i Element-aksjen i påvente av en melding fra selskapet.Før handelsstansen var aksjen ned 14,39 prosent.ArcherFinansdirektør Dag Skindlo i Archer har kjøpt 36.000 aksjer i selskapet til kurs 5,78 kroner.Fredag anbefalte samtidig Investtech salg av Archer.- Negative investorer utløste et salgssignal fra en rektangelformasjon i Archer da de sent i august presset på for å komme seg ut av aksjen og sendte kursen ned gjennom støtten rundt åtte kroner, skriver Investtech fredag.Archer falt 4,07 prosent til 5,66 kroner.