Oljerally på børsen

Oslo Børs snudde opp med oljeprisen.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 861,78 torsdag, etter en oppgang på 0,86 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.178 millioner kroner.Utviklingen skjer til tross for børsfall fra start i USA , der kjerneinflasjonen overrasket på nedsiden og holder seg under Federal Reserves inflasjonsmål.Jobless claims skuffet også, og det samme gjorde boligprisene .Fed-sjefen utløste rallyToneangivende Europa-børser trakk stort sett oppover.Britiske FTSE 100 steg 0,7 prosent, franske CAC 40 0,5 prosent, mens tyske DAX endte marginalt ned.Den gode stemningen ble utløst av USAs sentralbanksjef Jerome Powell , som i en tale kom med uttalelser som kunne tolkes i retning av at renteøkningene nærmer seg slutten.- Årsaken til de kraftige markedsreaksjonene var at Powell, tilsynelatende, har endret mening om hva som er et normalt rentenivå i USA, det vil si hvilket rentenivå som hverken bidrar til å løfte eller bremse veksten i økonomien. Ingen vet helt hva dette nivået er, men sentralbanken prøver å estimere det, ettersom de ønsker å heve styringsrenten til nettopp det nivået, skrev analytiker Ingvild Borgen Gjerde i dagens morgenrapport fra DNB Markets.Samtidig åpner meglerhuset for at markedene kan ha overreagert litt.- Når Powell nå omtalte rentenivået som «rett under», og ikke «langt unna» normalt, snakket han også om at den var rett under «et bredt spekter av estimater» på hva som kan være normalnivået (for styringsrenten, red. anm,). Det er ikke sikkert alle meglerne på Wall Street fikk med seg det, og at de dermed kan ha tolket Powell som litt mer forsiktig enn det han hadde til hensikt å fremstå som, het det videre.Oljeprisen snur oppOljeprisene var lenge ned, men snudde opp i ettermiddag Brent-oljen stiger én prosent til 59,69 dollar fatet, som fortsatt er under nivåene fra børsens stengetid i går på rundt 60 dollar fatet.WTI-oljen smalt under 50 dollar , men er nå opp 1,8 prosent til 51,19 dollar fatet.Lagerbyggingen var høyere enn ventet i USA også i forrige uke, og dermed fortsetter trenden for tiende uke på rad.Snuoperasjonen henger sammen med et Reuters-oppslag om at Russland har blitt stadig mer overbevist om å kutte produksjonen sammen med OPEC.Landet skal være i samtaler med Saudi-Arabia om timing og volum, forteller kilder i industrien til nyhetsbyrået.Oljeprisene går likevel mot sin svakeste måned siden finanskrisen, med et fall i november på rundt 23 prosent.DNO-rally, Hydro-fallPå Oslo Børs endte Equinor opp 0,4 prosent til 199,80 kroner.Ellers i olje steg DNO 4,2 prosent til 14,57 kroner, mens Aker BP klatret 4,3 prosent til 246,20 kroner i kjølvannet av gårsdagens positive Pareto-oppdatering .Petroleumstilsynet har også gitt sistnevnte samtykke til lete- og produksjonsboring på Bøyla-feltet i Nordsjøen.Norsk Hydro falt 1,1 prosent til 40,95 kroner på dagen da selskapet avholdt kapitalmarkedsdag i London - ifølge DNB Markets uten de store overraskelsene.Se også: Hydro-sjefens målsetninger for 2019 På den negative siden merker vi oss Golden Ocean på minus 2,9 prosent til 61,05 kroner og PGS på minus 2,1 prosent til 18,60 kroner.Laksen med på lekenSjømatindeksen ble med på oppturen, og særlig SalMar bidro positivt med en oppgang på 4,3 prosent til 488 kroner.Marine Harvest steg 1,3 prosent til 199 kroner.Tall fra Sjømat Norge viser torsdag at Norge eksporterte 104.000 tonn laks for 6,5 milliarder kroner i oktober, tilsvarende en volumøkning på åtte prosent.Dette har bidratt til å senke laksebiomassen, men denne var ved utgangen av oktober likevel på 749.000 tonn - én prosent høyere enn på samme tid i fjor.Frontline og Norwegian utmerket seg også positivt, med oppganger på hhv. 9,1 prosent til 67,65 kroner og 3,1 prosent til 216,60 kroner.Førstnevnte fortsatte dermed oppgangen i kjølvannet av at Kepler Cheuvreux mer enn doblet sitt kursmål tidligere denne uken.Ellevilt LNG-rallyLNG-markedet ser lovende ut, og Höegh LNG føyde seg torsdag inn i rekken av rederier som legger frem sterke kvartalstall .Belønningen fra markedet var en oppgang på voldsomme 21,4 prosent til 43,95 kroner.Danske Bank Markets-analytiker Anders Redigh Karlsen forklarer overfor TDN Direkt kursoppgangen med kommentarer om at selskapet er i sluttfaser for anbud .- Ledelsen var også relativt fremoverlente på markedet under presentasjonen i dag. Tallene var også litt bedre enn ventet også, men det er ikke det som driver kursen i dag, sier han.Revansj for riggaksjeEn annen av dagens tallfremleggere, Odfjell Drilling, endte også høyt på vinnerlisten.Riggselskapet løftet inntektene , men svekket bunnlinjen kraftig i 3. kvartal. Aksjen steg likevel 7,4 prosent til 29 kroner.Analytiker Truls Olsen i Fearnley Securities mener ifølge TDN Direkt at Odfjell Drilling leverer et greit kvartal, men at dagens kursoppgang kommer etter sterke kursfall tidligere i år.- De fortsetter å gjøre en god jobb, og leverer stødig med den plattformen de sitter på. Så det er ikke overraskende at aksjen går, sier han.Spillrally på milepælBlant vinnerne utenom Höegh LNG og Odfjell Drilling finner vi EMGS, som markerte seg med en oppgang på 14,8 prosent til 1,78 kroner.Targovax og Asetek endte opp hhv. 7,8 prosent til 9,54 kroner og 9,4 prosent til 47,05 kroner.Vi tar også med Gaming Innovation Group, som spratt opp 7,9 prosent til 2,59 kroner etter å ha signert en milepælkontrakt med Hard Rock International.Analysesjef Karl Johan Molnes i Norne Securities karakteriserer avtalen som veldig positiv.- Den viser at produktet fungerer. Og det er viktig. Men kommersielt er det ingen god posisjon å være leverandør til dette selskapet, sier han til Hegnar.no .Oljemygg ble straffetTaperlisten toppes av Wentworth Resources, som falt 8,7 prosent til 2,15 kroner.poLight fulgte like bak på minus 7,9 prosent til 35 kroner.Fred. Olsen Energy fortsatte nedturen etter at Bolette Dolphin-salget til Noble strandet , og falt nye 7,1 prosent til 1,20 kroner.InterOil ble straffet med et kursfall på 6,5 prosent til 3,23 kroner etter fortsatt røde tall i 3. kvartal.