Pareto risikerer gigantkrav

Meglerhuset Pareto Securities kan vente seg et gigantkrav på opp mot en halv milliard kroner.

Det var i mai i fjor at Økokrim tok ut tiltale mot corporatesjef i Pareto Securities Petter Dragesund. Sammen med Pareto-megler Kjetil Sjursen og den tidligere gruvetoppen Jan Vestrum ble de tiltalt for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon i forbindelse med salget av Crew Gold til Russlands rikeste mann.Forrige uke ble saken avsluttet i Oslo tingrett, der tolv norske og finske investorer mener de er blitt snytt for 188 millioner kroner tilbake i 2010, skriver DN.Økokrim lot investorene fremme et erstatningskrav som en del av høstens straffesak. Investorene krevde totalt 343 millioner kroner av de tre tiltalte, som alle nektet straffskyld og avviste alt erstatningsansvar, ifølge avisen.Minst én av investorene har allerede sendt et erstatningskrav direkte til Pareto. Hvis flere gjør det samme, kan Pareto ende med et erstatningskrav som er enda større enn erstatningskravet mot de tiltalte.Straffesaken gjaldt aksjekjøp opp til 2,40 kroner per aksje, som gir et tap på 1,30 kroner per aksje, tilsvarende 188 millioner kroner. Økokrim mener ifølge avisen at Severstal sto bak aksjekjøp opp til tre kroner per aksje. Legger alle investorene et slikt regnestykke til grunn, blir tapet 275 millioner kroner - 46 prosent høyere.I tillegg har flere av investorene krevd en avkastning tilsvarende det de ville tjent på pengene om de hadde blitt utbetalt i 2010. Økes dette påslaget tilsvarende for alle investorene, med 46 prosent, blir det totale kravet 501 millioner kroner, ifølge avisen.