Sjeføkonom om farlige sentralbanker

- Jeg er en nervøs optimist.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen stilte spørsmålet tidligere i år.Nå gjør sjeføkonom Jan L. Andreassen det samme.- Har markedet mistet troen på Phillips-kurven? spør han i sitt seneste blogginnlegg .Phillips-kurven handler om sammenhengen mellom arbeidsledighet og inflasjon, og er sentral i sentralbankers tenkning.Tanken er at fall i ledigheten vil gi økt kamp om arbeidskraft og høyere lønninger.Hva er det som skjer?Men mysteriet nå er at ledigheten faller kraftig i mange land, mens lønnsveksten (og inflasjonen) forblir svært beskjeden.- Så sent som i 2013, da arbeidsledigheten var det dobbelte av hva den er i dag, priset markedet inn at det langsiktige rentenivå ville ligge på 5,0 prosent, med 2,3 prosent inflasjon som det normale. Siden den gang har både realrentene og inflasjonsforventningene falt tilbake. Hva er det som skjer? spør Andreassen.Svarene er ifølge sjeføkonomen avhengig av hvem du spør.- De fleste toppøkonomer i Norges Bank og Finansdepartementet vil si at det bare er et tidsspørsmål før inflasjonen kommer seg, fortsetter han.Andreassen viser til en studie ILO slapp tidligere denne uken. Ifølge studien falt global lønnsvekst markert i fjor, og ingen bedring ventes i 2018.Sjeføkonomen sper på med at konjunkturbildet ventes å svekke seg i mange land, og ramser opp både Tyskland, Kina og USA.- En nervøs optimistHan mener mye tyder på at Federal Reserve allerede har satt rentene for høyt, og at den heller bør stimulere fremfor å stramme inn på likviditeten.- Sentralbanker som setter rentene etter foreldede teorier, er farlige. Og de er skråsikre. De kommer ikke til å heve rentene fordi de observerer økt prisvekst, nei, de hever fordi de tror det stygge inflasjonstrollet er like om hjørnet. Kredittmarkedene surner i disse dager i frykt for at dette kan gå fryktelig galt, skriver Andreassen.Selv setter han sin lit til at sentralbankene tar til vettet, og holder rentene uendret i 2019.- Men en kan ikke være for sikker. Jeg kaller meg selv en nervøs optimist, fortsetter Eika-økonomen.


Les også