Spår knall og fall for suveren børsvinner

Dunker til med knalltall - analytikerne i DNB Markets og Sparebank 1 Markets roper «selg».

Salmar overrasket med tallene for 3. kvartal fredag morgen, og analytikerne bommet grovt på nedsiden.Selskapet meldte om et resultat etter skatt på 936,0 millioner kroner i 3. kvartal 2018, mot 989,8 millioner kroner i samme periode i fjor.Ifølge Reuters var det ventet et resultat på 590 millioner kroner. Aksjen stiger i skrivende stund 7,03 prosent til 487,40 kroner på Oslo Børs.- Selv om vi lå høyere enn konsensus, var tallene til Salmar sterke, drevet av overraskende lave kostnader og god realisert pris i Midt-Norge. Kostnadene kommer noe opp igjen i 4. kvartal, men det er uansett på det godt nivå, kommenterer analytiker Alexander Aukner i DNB Markets til Hegnar.no.Vekstutsiktene var på linje med meglerhusets forventninger, men cirka tre prosent under konsensus.- Det vi kan trekke ut fra rapporten, er nok at riktig bruk av avlusningsutstyr, samt god kvalitet på smolten har hatt en klar positiv innvirkning på biologien, noe som forhåpentligvis kan repeteres i fremtiden, sier Aukner. Analytikeren i DNB Markets har en salgsanbefaling på Salmar, med et kursmål på 370 kroner. Les også: Salmar knaller tilUtsiktene fremover«Salmar leverer et sterkt 3. kvartal, med operasjonelt driftsresultat på 939 millioner kroner, langt over våre forventninger og konsensus, omlagt 26-30 prosent bedre», heter det fra analytiker i Sparebank 1 Markets Tore Tønseth i en fersk oppdatering.Selv om selskapet imponerte med 3. kvartal, var utsiktene fremover ifølge analytikeren noe på den negative siden. Han viser til høyere kostnader i 4. kvartal, og at slaktevolum for 2019 bare er på 145.000 tonn, fire prosent ned fra Sparebank 1 Markets' forventninger og konsensus på rundt 151.000 tonn.Meglerhuset og Tønseth opererer med en salgsanbefaling på aksjen, med et kursmål på 380 kroner.Et godt stykke overSalmar presenterte et resultat per aksje (utvannet) på 8,17 kroner, mot 8,71 kroner ved samme korsvei i fjor. Her var det ventet et resultat på 5,21 kroner per aksje.Resultatet før skatt ble 1.205,3 millioner kroner, sammenlignet med 1.295,3 millioner kroner året før. Snittforventningene til analytikerne tilsa et resultat før skatt på 769 millioner kroner.Driftsresultatet (EBIT) ble 1.194,1 millioner kroner, mot 1.270,9 millioner kroner året før og ventet 752 millioner kroner.Operasjonelt driftsresultat var på 939,1 millioner kroner, opp fra 801,3 millioner kroner året før. Forventningen var også her 752 millioner kroner.EBITDA (driftsresultat før av- og nedskrivninger) utgjorde 1.061,9 millioner kroner, sammenlignet med 903,5 millioner kroner i 3. kvartal i fjor og ventet 872 millioner kroner.- God drift og sterke biologiske prestasjoner har bidratt til at Salmar leverer et sterkt finansielt resultat. Resultatet er muliggjort av iherdig innsats fra våre ansatte som har bidratt til kostnadsreduksjoner, god prisoppnåelse samt effektivitetsforbedring innen slakteri- og videreforedlingsaktivitetene, kommenterer konsernsjef Olav-Andreas Ervik.