Tingenes tilstand: Powell og renter

Onsdag dundret Dow Jones opp hele 2,5 prosent, mens Nasdaq var enda bedre og steg 2,95 prosent.Mye av gleden kom etter en oppdatering fra Fed-sjef Jerome Powell, som var «duete» i fremtoningen.Federal Reserve med Powell i spissen har hevet rentene tre ganger så langt i 2018, og det er forventet en ny hevning i desember.Rentebanen til den amerikanske sentralbanken forteller at en kan vente seg at skruen strammes til ytterligere tre ganger neste år. For bare litt over én uke siden estimerte investeringsbanken Goldman Sachs fire rentehevninger i 2019.Nå snur Powell og mener at rentene nærmer seg et nøytralt nivå der de hverken stimulerer eller bremser økonomien.- Rentene er fortsatt lave etter historiske standarder, men de holder seg rett under nivået for det som vil være nøytralt for økonomien. Det betyr at rentene hverken bidrar til at veksten eskalerer eller at veksten bremser opp, sa Powell i en tale onsdag.I futures-markedet har investorene gått fra å prise inn 1,6 fulle rentehevninger neste år, til bare litt over én etter Powells tale. Markedet mener det nå bare er 25 prosent sjanse for to hevninger i 2019. Det sier Jon Hill, rentestrateg hos BMO, ifølge CNBC.Se også: FED tar pause etter heving i desemberSe også: Rentehevingen i desember blir den siste i denne omgang Styringsrenta i USA er nå på 2,00-2,25, men det forventes at denne vil settes opp til 2,25-2,50 ved neste rentemøte den 19. desember.I rentemarkedet opplevde man at yielden på de lange obligasjonene steg onsdag, mens yielden på de kortere papirene falt. Dette er interessant fordi reaksjonen gjør rentekurven brattere. En noe brattere rentekurve er historisk sett gode nyheter for aksjemarkedet og økonomien generelt.Ward McCarthy, sjefsøkonom hos Jefferies, mener det ikke er noen stridigheter mellom Powells uttalelse onsdag og hva Fed uttalte i oktober.- De sikter på tre prosent, sa McCarthy til CNBC, og impliserer at det fortsatt ligger to-tre hevninger inne i estimatene til Fed for 2019.Det virker derfor å være stor uenighet om rentene fremover blant institusjoner, investeringsbanker og markedet for øvrig.Dagens utviklingI dag trekker både de kortere og de lengre rentene seg noe tilbake.2-åringen er ned 0,4 basispunkter til 2,811 prosent.10-åringen trekker seg tilbake 1,7 basispunkter til 3,042 prosent.30-åringen yielder 3,338 prosent og faller 0,9 basispunkter fra i går.Les også: Denne gjelden kan velte amerikansk økonomi