Advarte mot oppblåste verdier – nå er aksjekursen halvert

Europris og XXL har fått gjennomgå på børsen i 2018. Begge ble hardt straffet for sine kvartalsrapporter  lagt frem i sommer , og har ikke klart å hente seg inn igjen siden.Feil vei å gå- Selskapene åpner nye butikker i en verden der netthandel utgjør en stadig større andel av bransjens omsetning. Det er helt feil vei å gå, sa Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen i et intervju med Hegnar.no 4. september.Samme dag sluttet XXL-aksjen på 46,10 kroner.Tirsdag ettermiddag denne uken sendte XXL ut en børsmelding hvor ledelsen fortalte om en skuffende resultatutvikling i 4. kvartal 2018. Volumet i alle markedene har vært lave i perioden før og etter Black Friday-kampanjene.Nå regner XXL med å omsette for rundt 9,4 milliarder kroner i 2018 og få en EBITDA i størrelsesorden 530-560 millioner kroner. Samtidig ble det kjent at konsernsjef Ulf Bjerknes forlater XXL etter kun 11 måneder i selskapet.KrakkNyheten førte til at XXL-aksjen stupte hele 30,14 prosent til 27 kroner onsdag. I løpet av onsdagen ble aksjen omsatt i intervallet 21,65-27,40 kroner.I skrivende stund omsettes XXL-aksjen for 25,45 kroner, ned 5,74 prosent. Tidligere i dag var aksjen nede i 25,10 kroner.Har kjøpt etter kursfall- Jeg må først understreke at jeg kjøpte litt aksjer i XXL etter 40 prosent fall i går. Det er viktig å få frem her, sier Mads Johannesen til Hegnar.no da vi tar kontakt.Han understreker nok en gang at XXL har hatt en feil vekst-strategi. I en bransje der forbrukerne handler mer og mer over internett, åpner XXL flere butikker. Dette drar med seg store ekstra kostnader, og bidrar til å presse ned driftsmarginene.- I tillegg til dette har selskapet fått lide under dårlig planlegging av den store handelsdagen Black Friday, der selskapet tapte 40 millioner kroner på sine kampanjer. Som en konsekvens av dette har volumene før og etter Black Friday vært dårlige. Når du da i tillegg taper penger på selve dagen, er dette dramatisk for XXLs inntjening, sier Johannesen til Hegnar.no.- Med siste ukes fall synes jeg dog at selskapet begynner å se attraktivt priset ut og har selv valgt å ta en posisjon, forteller Johannesen.Kursoppgang i EuroprisNår det gjelder Europris, så har faktisk aksjen klatret på Oslo Børs i løpet av høsten. 4. september sluttet aksjen på 20,80 kroner, mens den i skrivende stund omsettes for 23 kroner, ned 0,65 prosent.- I utrygge tider som vi er inne i nå, er typiske konsumaksjer som Europris, med en god balanse og kontantstrøm selskaper som anses som en trygg havn. Folk slutter ikke å kjøpe vaskemiddel og godteri, selv om børsen er dårlig. Dette gavner Europris, avslutter Johannesen.