Analytiker: - XXL har rett og slett ikke kontroll

XXL faller som en sten på Oslo Børs etter skuffende resultatvarsel. Analytikerne kutter nå kraftig i anbefalingene.

Tirsdag ettermiddag sendte sportsgiganten XXL ut et resultatvarsel om skuffende utvikling i 4. kvartal, hvor volumet har vært lavt i alle markedene både i perioden før og etter Black Friday-kampanjene.I tillegg har det blitt kjent at konsernsjef Ulf Bjerknes forlater XXL etter kun 11 måneder i selskapet.Nyhetene har sendt aksjen rett ned på Oslo Børs onsdag. Den er i øyeblikket ned 37,65 prosent til 24,10 kroner, og har på det laveste i dag vært omsatt for 21,65 kroner.- Dette var på ingen måte forventet, sier analytiker i Kepler Cheuvreux, Christian Olsen Nordby, til Hegnar.no.- XXL har rett og slett ikke kontroll. De har solgt varer med tap, og enkeltbutikker har hatt individuelle priser. De har ikke oversikt, sier analytikeren.Mettet markedOlsen Nordby hadde i likehet med mange andre, ikke sett for seg tallene som XXL presenterte i gårsdagens resultatvarsel.- Det mest spennende spørsmålet nå er været. XXL har alltid klaget på dårlig vær når det har gått trått. Men nå kom snøen i november, og det har vært det jeg vil kalle «helt normalt» vær for sesongen, påpeker analytikeren overfor Hegnar.no.- I tillegg syntes jeg ikke det virket som at XXL var noe mer aggressiv på markedsføringen under Black Friday enn konkurrentene, så jeg tenkte det kom til å bli et helt vanlig Q4, sier han til Hegnar.no.Olsen Nordby mener det alle største problemet er at selv om butikkene har solgt varer til gunstige priser for forbrukerne, vises ikke dette på topplinjen. Han mener at det nesten kan virke som at folk ikke trenger så mye sportsutstyr.- Kan markedet rett og slett være litt mettet?- Ja, det kan nesten virke sånn.Nøytralisere priskrigen- Hva forventer dere av XXL fremover?- Nå forventer vi ikke mye, og det er rett og slett litt opp til dem selv. Jeg tror de hadde hatt godt av å nøytralisere krigen mot Gresvig (som har tapt penger i flere år), og i tillegg hjelper jo ikke kronekursen, påpeker Olsen Nordby.Kepler Cheuvreux's siste anbefaling på XXL var kjøp, med et kursmål på 50 kroner. Mye tyder på at dette blir satt kraftig ned.- Akkurat nå har vi ingen anbefaling og aksjen er hos oss «under review». Så vi må rett og slett sette oss ned og ta en gjennomgang.- Vi har tidligere lagt godt under konsensus, og satte i går ned estimatene våre for 2019 med 30 prosent, sier Olsen Nordby til Hegnar.no.Underliggende drivereHos SpareBank 1 Markets satt de tirsdag en salgsanbefaling på XXL, med et kursmål på 28 kroner. Også analytiker Øyvind Mossige ble overrasket over resultatvarselet.- Temaene, blant annet om lave volumer i periodene før og etter Black Friday-kampanjene, lave marginer på Black Friday, og tapene i Østerrike, var forventet, men effektene har vært større enn antatt, sier SpareBank 1 Markets-analytikeren til Hegnar.no.Han mener at det ikke er noen tvil om at XXL har gjort noen feil grep i Q4.- Men det er også noen underliggende drivere her. Nettsatsingen har sin åpenbare bakside med mindre trafikk i butikk og lave marginer, påpeker Mossige.Senker inntektsforventningeneDanske Bank Markets, med analytiker Martin Stenshall i spissen, har også betydelig lavere forventninger etter nyhetene fra XXL.- Etter gårsdagens varsel har vi senket inntektsforventningene betydelig. Vi er bekymret for prispresset i markedet, fortsatte endringer i ledelsen, og tvil rundt oppnåelse av siste annonserte langsiktige mål, skriver Stenshall i en fersk oppdatering.Meglerhuset har nå nedgradert sin anbefaling fra kjøp til selg, og samtidig kuttet kursmålet fra 55 til 24 kroner.