Historisk sett er desember den måneden i året med best avkastning, men for utviklingen hittil i år peker pilene ned på de fleste av verdens børser.
- Aksjemarkedene verden over, Oslo Børs intet unntak, er og har vært, i korreksjonsmodus i snart tre måneder. Gitt dette bakteppet, er det vanskelig å se for seg noe julerally. Stemningen er rett og slett for dårlig, kommenterer analysesjef Roger Berntsen i Netfonds til Hegnar.no. Duket for julerally i shipping- Eksempelvis om du kjøper Marine Harvest på dagens nivåer (190 kroner red. anm.) bør investeringen, slik vi ser det, gi deg over åtte prosent i året de neste ti årene, sier analysesjefen.- En slik forventet avkastning overstiger dagens lange renter (den amerikanske 10-årsrente red. anm.) med god margin, mener Berntsen.- Det vil si at det alltid er en fare for at en korreksjon viser seg å være starten på en lengre nedgangsperiode. Derfor skal du ha fokus på kvalitetsselskaper i disse dager, påpeker Berntsen. Nordnet kjøper opp Netfonds
Les også: Langsiktig avkastningBerntsen mener langsiktige investorer, som jakter «billige» kvalitetsselskaper, bør utnytte perioder som dette, da det er lett å regne hjem en attraktiv langsiktig avkastning som overstiger dagens lange renter med god margin.Tilsvarende regnestykker er det ifølge analysesjefen mulig å gjøre i flere selskaper.Selskaper som er av lavere kvalitet - selskaper med en strukket balanse og svakere vekstutsikter - er, eller kan være ifølge analysesjefen risikable investeringer i dag, da det alltid er muligheter for at markedsforholdene blir verre.Utsiktene for 2019Ettersom korreksjonen har vart i tre måneder, noe som ifølge Berntsen er relativt lenge, er det naturlig å anta at en eventuell gjeninnhenting vil ta vesentlig lengre tid, kanskje tre ganger så lang tid, mener analysesjefen.- Når det er sagt, på tross av at usikkerhetsmomentene er mange, bør disse være håndterlige, sier han, og fortsetter:- Det være seg handelskrigen mellom USA og Kina, med tilhørende svekkelse av global vekst, stadige rentehevninger fra den amerikanske sentralbanken, og OPECs håndtering av overtilbudet i oljemarkedet.Oljeprisen er en viktig faktor hva angår global vekst på mellomlang sikt, da lavere oljepris har en betydelig stimulerende effekt på veksten.- Poenget er at «alle» varer og tjenester blir billigere ved lavere oljepris, poengterer Berntsen.Roger Berntsen forvalter aksjeporteføljene i Netfonds Xtra-serien, som alle er investert i lakseselskaper.Les også: