Blir det nyttårsally?

- Lite sannsynlig at turbulensen er over.

Eivind Yggeseth
Børs

Etter den verste julaften på børsene i New York noensinne var det full fres igjen 2. juledag, og det ble den beste børsdagen siden mars 2009, ifølge Marketwatch.Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management mener markedet er oversolgt og at det prises inn en langt større svekkelse i verdensøkonomien enn vi ser for oss.I en kommentar Hegnar.no har fått tilgang til, skriver Lie at Danske Bank forventer 3,6 prosent BNP-vekst globalt i år, der han påpeker at veksten må under tre prosent før vi kan kalle det en resesjon eller krise.- Unormalt- Det er unormalt med fem prosent oppgang. Kun 11 tilfeller for S&P 500 siden 1990, samtlige i forbindelse med kriser i økonomien eller i finansmarkedene, skriver Lie.- Det er lite sannsynlig at turbulensen er over ennå. Gårsdagens rally er trolig utløst av amerikanske pensjonsfond som må kjøpe aksjer for å rebalansere porteføljer etter kursfallene, fortsetter han.Nyttårsrally?Det må trolig, ifølge Lie, komme flere gode nyheter før et eventuelt nyttårsrally.Han trekker frem konkrete lyspunkter fra forhandlingene mellom USA og Kina, flere gode nøkkeltall fra amerikansk økonomi eller aller helst fra Europa eller Kina.- Men det er likevel svært mange risikofaktorer som forsvarer noe høyere risikopremier/avkastningskrav, skriver strategen.Lie peker på svakhetstegn i spesielt europeisk og kinesisk økonomi, potensialet for eskalerende handelskrig, oljeprisfall, kaotisk Brexit, nedstengte amerikanske statsapparater, økende mistillit til Trump og at æraen med stimulerende pengepolitikk går mot slutten.Gode muligheterLie mener det er gode muligheter for de som er langsiktige investorer nå.- På det meste var S&P 500 ned 19 prosent i kvartalet, noe som dermed lå an til å bli en av de ti verste kvartalene siden 1928. Ser vi på utviklingen i S&P 500 etter de 13 verste kvartalene i samme periode, som i gjennomsnitt ga -23 prosent avkastning, var resultatet de påfølgende 1, 3 og 5 årene henholdsvis 25, 38 og 91 prosent avkastning i gjennomsnitt, skriver han.- Bekrymingsfullt er det likevel dersom turbulensen i finansmarkedene vedvarer, da dette etter hvert kan gi negative ringvirkninger til økonomien og bli til en selvoppfyllende profeti, avslutter Lie.

christian lie
børs
oslo børs
Nyheter
Børs