Blodrødt og årsverste på børsen

Feststemningen tok brått slutt.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 783,61 torsdag, etter en nedgang på 2,53 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.629 millioner kroner.Sluttnoteringen er den laveste for hovedindeksen i år, men på intradag-nivå er 770,76 fra 6. februar fortsatt lavest.Hovedindeksen er nå ned 3,8 prosent hittil i 2018. Feststemningen fra 2. juledag i USA tok brått slutt fra start på Wall Street torsdag.Toneangivende Europa-børser ser også rødt.Britiske FTSE faller 1,8 prosent, tyske DAX 2,9 prosent og franske CAC 40 0,8 prosent.Overdrevet rally?Investorene bekymrer seg ifølge Marketwatch for at onsdagens rally var overdrevet.Dette kan gjenspeiles i en sterkere yen mot dollar, ettersom yen ofte anses som en trygg havn i usikre tider. USDJPY står i 110,67, noe som tilsvarer en yen-styrkelse på 0,6 prosent.Oljeprisene trekker seg også tilbake.Brent-oljen faller 1,7 prosent til 53,83 dollar fatet i dagens handel, noe som er ganske nær nivåene ved stengetid i Oslo sist fredag.WTI-oljen er ned 2,2 prosent til 45,20 dollar fatet.Bekymringene er de samme som før: et tilbudsoverskudd av olje og veksten i verdensøkonomien.- Frykten for et bear-marked er fortsatt til stede, sier Johannes Gross hos Wien-baserte JBC Energy til Reuters.Samtidig må markedet leve med usikkerheten rundt en potensiell nedstengning av USAs regjeringsapparat og finansieringen av president Donald Trumps foreslåtte Mexico-mur.På den positive siden bekrefter Beijing torsdag at USA sender en delegasjon til Kina for samtaler i løpet av uken som starter 7. januar.Protector enslig svaleNedgangen var svært bred på Oslo Børs.Vi må helt ned til dagens 51. mest omsatte for å finne en aksje som steg: Protector Forsikring på pluss 3,2 prosent til 47,30 kroner.Aksjen ligger likevel an til å bli en av børsens svakeste i det som har vært et vanskelig 2018 for selskapet, med en kursnedgang hittil i år på over 47 prosent.Yara og Norsk Hydro falt hhv. 2,4 prosent til 326,60 kroner og 2,2 prosent til 38,69 kroner - sistnevnte på dagens klart høyeste volum.DNB og Telenor endte ned hhv. 1,5 prosent til 136,40 kroner og 2,4 prosent til 164,60 kroner.Norwegian åpnet sprekt fra start og var oppe i 186 kroner etter sin julaften-oppdatering om milliardbesparelser, men endte ned 4,8 prosent til 168,20 kroner.Lakseaksjer slapp heller ikke unna, og tungvekteren Marine Harvest falt 4,9 prosent til 182,80 kroner på dagens fjerde høyeste volum.Bakkafrost falt på sin side 6,5 prosent til 422,80 kroner, mens Lerøy Seafood og Salmar falt hhv. 4,4 prosent til 65,88 kroner og 3,8 prosent til 430 kroner.Blytungt i oljeserviceOljerelaterte aksjer trakk naturligvis ned.PGS utmerket seg spesielt negativt med et fall på 8,3 prosent til 10,66 kroner, mens BW Offshore også gikk tilbake 8,3 prosent til 29,70 kroner.Investor relations- og kommunikasjonsdirektør Bård Stenberg i PGS opplyser til TDN Direkt at datainnsamlingen fra Ramform Atlas og Ramform Tethys utenfor Guyanas kyst har stoppet opp.Det er fortsatt uvisst når fartøyene er tilbake i drift, men de er ifølge direktøren i «betalt standby».Equinor falt 1,8 prosent til 180,05 kroner, Aker BP 2,6 prosent til 212,40 kroner og DNO 2,8 prosent til 12,23 kroner.Ordkrigen mellom DNO og Faroe Petroleum fortsetter etter at DNO i dag listet opp en rekke spørsmål til vurdering for Faroe-aksjonærene, som oppfordres til budaksept senest 2. januar 2019.Faroe-styret har svart med å hyre inn eksperter for en uavhengig verdivurdering av sine eiendeler.Oljemygg til bunnsTaperlisten toppes derimot av Solstad Offshore, som stupte 22,1 prosent til 1,51 kroner.Hiddn Securities fortsatte nedturen og falt nye 18,1 prosent til 1,04 kroner, mens Interoil ble straffet med 17,4 prosent kursfall til 2,63 kroner etter varsel om stans i driften ved Vikingo.Nærmest fulgte MPC Container Ships på minus 15,2 prosent til 28 kroner.En annen oljemygg, Atlantic Petroleum, endte ned 11,8 prosent til 7,50 kroner.Solstad Offshore og Hiddn Securities var blant ti aksjer som torsdag opplevde sin laveste sluttnotering noensinne.De andre var EMGS, DOF, Borgestad, Avance Gas, Elkem, XXL, Cxense og Targovax. TTS viste derimot styrke, og falt bare 0,3 prosent til 6,24 kroner etter at konkurransemyndighetene i Sør-Korea har godkjent MacGregor-salget .Styreleder ga oppsvingI andre enden finner vi en rekke beskjedent omsatte Merkur Market-noterte aksjer.TargetEveryOne spratt opp 30,4 prosent til 1,69 kroner (etter én eneste handel), Sino Agro Food 19,6 prosent til 1,10 kroner og WR Entertainment 13,3 prosent til 8,5 øre.Medistim steg også tosifret - nærmere bestemt 14,2 prosent til 70,80 kroner.Element figurerte høyt på vinnerlisten, og steg 9,4 prosent til 62 øre på at Thomas Christensen innstilles som ny styreleder.I den skadeskutte supplysektoren tar vi med at Siem Offshore klatret 9,6 prosent til 1,48 kroner.