Børsoppgang i Asia

Pilene peker opp i Asia. Og: Donald Trump pønsker på nytt sprell.

Shizuo Kambayashi

De fleste Asia-børsene stiger fredag.Unntaket er Tokyo, der Nikkei falt 0,3 prosent til 20.014,77 og den bredere Topix-indeksen 0,5 prosent til 1.494,09.Uniqlo-eier Fast Retailing var blant enkeltaksjene som tynget.Nikkei endte dermed 2018 ned 12,1 prosent, og fikk sin første årlige nedgang siden 2011. Topix falt 17,8 prosent i år.Tokyo ser rødtNedgangen kommer etter at Bank of Japan slapp referatet fra sitt desember-møte.Sentralbanken skriver der at nedsiderisikoen i den økonomiske aktiviteten har økt.Samtidig viser tall fra japanske myndigheter at kjerneinflasjonen i Tokyo-området steg 0,9 prosent på årsbasis i desember.Konsensus pekte ifølge vår makrokalender mot nettopp 0,9 prosent oppgang.Andre tall viser at arbeidsledigheten i landet kom inn på 2,5 prosent i november, mot ventet 2,4 prosent.Foreløpige tall viser dessuten at industriproduksjonen falt 1,1 prosent i november. Forventningene lå på 1,9 prosent fall.Huawei-fryktI Kina stiger large cap-indeksen CSI 300 0,5 prosent, mens Shanghai Composite-indeksen legger på seg 0,3 prosent.Hang Seng i Hongkong er marginalt opp.USAs president Donald Trump vurderer ifølge Reuters en såkalt «executive order» som forbyr amerikanske selskaper å bruke telekomutstyr produsert av Huawei og ZTE.Etter dette har Storbritannias forsvarsminister overfor The Times uttrykt «alvorlige, veldig dype» bekymringer for at Huawei skal bygge ut 5G-nettet i landet.Ellers i Asia- og Stillehavsregionen stiger Sydney-børsen rundt prosenten, anført av de store bankene.I Sør-Korea er Kospi-indeksen opp 0,6 prosent.Asia-oversikten her.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker