Dette er Hermanruds rekylkandidater

- Det er sjelden du ser aksjer på P/E 6, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

19.12.2018 HegnarTV julefrokost gjest: Peter Hermanrud
Børs

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets er kanskje Norges beste på å forutse hva som kommer til å skje i markedet. Til tross for høstens store børsfall, har han fortsatt tro på at markedet kan komme tilbake, men det vil i tilfelle ikke vare evig. - Jeg sitter og håper på at det kommer en siste rekyl opp igjen. Det jeg kaller et suckers rally. Det har skjedd nærmest uten unntak, sier Hermanrud når han gjester HegnarTVs julesending, og fortsetter;- Det som skjer på slutten av en lang oppgangsperiode, børsen har blitt ganske dyr, det er ikke mer å vokse på i økonomien, alt bremser og så faller børsen ned. Men så – når markedet stabiliserer seg og begynner å gå opp igjen, så pleier det å sette fart igjen.- Men man kan jo ikke ta sjansen på at det blir et «suckers rally» nå, mener Trygve Hegnar, og fortsetter:- La oss si at man har tjent masse penger over mange år, bygget opp en pen gevinst, og så begynner markedet å falle – og så skal man få med seg den siste ti prosenten. Man får ikke det, mener Hegnar.Hermanrud trekker på det.- Jeg angrer på at jeg ikke solgte meg mer ut. Jeg solgte meg litt ut, men det var veldig lite. Jeg tok sjansen, og kanskje viser det seg å være feil.Opptur i romjulen?- Kan vi få en liten opptur i markedet på tampen av året?- I romjulen pleier det alltid å gå bra, smiler Hermanrud, og fortsetter;- Året i år er ikke reddet, men jeg håper nå på det som ofte kommer, at markedet tar litt fart igjen. De siste 10-20 årene har det gått opp i romjulen. Bare markedet finner litt stabilitet, og folk merker at det svinger mindre, så kommer veldig ofte troen tilbake igjen, og så får du et siste rykk opp.- Hvis det følger det vanlige mønsteret, så kan det godt vare en stund. Men hvis vi går inn i en typisk global nedgangskonjunktur, så er det neste høst det blir krise. Dette er bare et forskjelv til det store skjelvet, sier sjefstrategen- Det finnes en pris hvor aksjen blir for lav- Hvilke aksjer har falt så mye at de begynner å se attraktive ut, til tross for usikkert marked? - Okey, dette blir nesten som å «banne i kjerka», men jeg tror kanskje en aksje kan være Bank Norwegian, sier Peter Hermanrud, og fortsetter;- Den har falt noe voldsomt. Det er sjelden du ser aksjer på P/E 6 (red.anm: P/E betyr pris delt på inntjening). Kjempelønnsomme selskaper med vekst på P/E 6. Så kan du si det er mye problemer for disse forbruksbankene.Trygve Hegnar trekker frem det regulatoriske, og Hermanrud nikker enig.- Men uansett hvor mye regulatorisk du må forholde deg til, så er det en pris hvor aksjen blir for lav. Jeg tror kanskje den har kommet der nå, sier Hermanrud.- Det er åpenbart at det er regulatorisk motvind så det holder. Det kommer gjeldsregister og de kommer til å oppdage at en del av kundene deres er mye dårligere enn de trodde.- Og tapene kommer nå, skyter Hegnar inn.- Tapene kommer, men de har helt vilt store marginer, sier Hermanrud, som også ser for seg at det kommer til å skje konsolidering blant forbruksbankene og at Bank Norwegian vil klare seg godt gjennom dette.Rekylkandidatene- Bank Norwegian kan være en mulighet inn i det nye året. Har du noen flere?- Rekylkandidater, spør Hermanrud.- Det er mange. Det er fristende, men jeg tror ikke jeg tørr å ta noen av offshore-kandidatene. Bulk, shipping, kanskje Golden Ocean, men den har ikke falt så mye.- Den går opp og ned, kommenterer Trygve.- Ja, men jeg tror faktisk at hvis det kommer en positiv overraskelse nå, så vil det være Kina og ikke USA. Så jeg er mer redd for container enn bulk for eksempel.- Også er det noen stabile aksjer som er gode, fortsetter Hermanrud;- Slik som Fjordkraft. Det har ingenting med økonomi å gjøre i det hele tatt. De sender en regning til 20 prosent av norske husstander, og de tar en margin der som er helt uavhengig av alt mulig annet, kjempegod direkteavkastning og utbytte og veldig lav risikoNår det kommer til de sykliske aksjene har også sjefstrategen en favoritt.- Yara. Den blir litt med ned nå fordi alt syklisk er dårlig, men for Norsk Hydro, oljeaksjer og alt annet, så er man livredd for etterspørselen. Svakere økonomi gir lavere etterspørsel etter produktene og dårligere priser.- Men i gjødselmarkedet så er etterspørselen akkurat den samme i god og dårlig økonomi, og det kommer ikke ny kapasitet. Jeg tror Yara kommer til å bli en fin aksje å sitte med i hele 2019, sier Hermanrud.Hør hele intervjuet i HegnarPodden: 

peter hermanrud
bank norwegian
golden ocean
yara
fjordkraft
sjefstrateg
sparebank 1 markets