Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs fredag. Analysesjef Roger Berntsen spår åpningen.

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner ned 0,7 prosent, eller innenfor intervallet [-0,9,- 0,6] prosent.«Svak industriproduksjon i Kina ga børsfall i Asia i natt. Utviklingen i makrotallene fra Kina har vist flere svakhetstegn den senere tid. Det er naturlig å anta at dette skyldes handelskrigen med USA. Når det er sagt, disse utviklingstrekkene kan gi økt insitament for partene å lande en avtale. Norges Bank holdt for øvrig styringsrenten uendret under gårsdagens rentemøte. Rentebanen derimot, ble senket noe på grunn av internasjonal uro. Beslutningen var mer eller mindre i tråd med forventningene», skriver Berntsen i morgenrapporten.Oslo BørsHovedindeksen på Oslo Børs endte på 838,67 torsdag, etter en nedgang på 0,70 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.806 millioner kroner.XXL stjal de negative overskriftene, og ble straffet med et kursfall på 7,7 prosent til 37,80 kroner.Credit Suisse har nedjustert aksjen fra outperform til nøytral og kuttet kursmålet fra 70 til 44 kroner, mens SpareBank 1 Markets har kuttet sitt kursmål fra 40 til 37 kroner.Yara, Telenor og Marine Harvest utmerket seg negativt ved å falle 1,2-1,4 prosent.På den positive siden steg Norsk Hydro 1,2 prosent til 40,80 kroner på dagens tredje høyeste volum.Hele børskommentaren her OljeprisenBrent-oljen er fredag morgen ned 0,75 prosent til 60,99 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,48 prosent til 52,33 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 60,70 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.USAAmerikanske aksjer så i hovedsak rødt torsdag, ettersom investorer forsøkte å fordøye den nye utviklingen i den pågående handelskrigen mellom USA og Kina.Dow Jones endte opp 0,28 prosent til 24.594,81 poeng. Nasdaq og S&P 500 endte ned henholdsvis 0,39 og 0,03 prosent. Wall Streets omskiftelige uke nærmer seg slutten, med de største indeksene ned om lag 1,6 prosent i snitt. Aksjer steg stort sett tidligere på dagen, med Dow Jones opp mer enn 200 poeng på sitt høyeste. - Det ser ut til at ting er på vei i riktig retning, sa JJ Kinahan, markedsdirektør ved TD Ameritrade, men la til at «vi skal nok mye opp og ned før vi kommer frem til en løsning for handelskrigen.» Hele USA-kommentaren her AsiaI Japan faller Nikkei 2,01 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 1,54 prosent.Shanghai Composite i Kina svekkes 0,88 prosent, og CSI 300 faller 1,21 prosent. Hang Seng i Hong Kong er ned 1,59 prosent.Kospi i Sør-Korea faller 1,29 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er ned 1,05 prosent, mens Straits Times i Singapore svekkes 1,33 prosent.Ifølge Bloomberg News bekymrer investorene seg nå for lavere økonomisk vekst, blant annet etter at Kina i dag la frem skuffende tall for detaljhandelen og industrien.Dette skjer i dagMakro

 • Japan: Nikkei industri-PMI
 • Japan: Industriproduksjon endelig, oktober
 • Kina: Detaljhandel, november
 • Frankrike: PMI foreløpig, desember, kl. 09.15
 • Tyskland: PMI foreløpig, desember, kl. 09.30
 • EMU: PMI foreløpig, desember, kl. 10.00
 • USA: Detaljhandel, november, kl. 14.30
 • USA: Industriproduksjon, november, kl. 15.15
 • USA: PMI foreløpig, desember, kl. 15.45
Annet
 • SSB: Reiseundersøkelsen, 3. kvartal 2018, kl. 08.00
 • SSB: Skatteregnskap, november 2018, kl. 08.00
 • SSB: Kostnadsindeks for buss, 3. kvartal 2018, kl. 08.00
 • SSB: Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet, 1992-2017, kl. 08.00
 • SSB: Leiemarkedsundersøkelsen, 2018, kl. 08.00
 • TTS Group: Ekstraordinær generalforsamling
 • Baker Hughes ukentlig riggtelling
 • EU-toppmøte
Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statistisk sentralbyrå (SSB)