Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs tirsdag, der spenningen er stor.

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner ned 0,6 prosent, eller innenfor intervallet [-0,8,- 0,4] prosent.«Aksjene i USA falt på nytt mandag kveld. Det samme gjorde oljeprisen. Ei heller er det lyspunkter å finne på de asiatiske børsene tirsdag morgen. Når det er sagt, de siste ukers nedgang har funnet sted på stadig lavere volumer, noe som isolert sett er positivt. Oslo Børs er for øvrig i pluss for året, der OBX er opp 2,2 prosent. Den tyske DAX-indeksen er ned hele 16,6 prosent i 2018, mens den nordiske indeksen OMX Nordic 40 er ned 8,5 prosent. Gitt at investorer nå venter på utfallet av morgendagens rentemøte i USA, er spenningen relativt stor i de globale aksjemarkedene. Det vil ikke overraske oss om den amerikanske sentralbanken reduserer sin rentebane, gitt lavere globale vekstimpulser og inflasjonsforventninger», skriver Berntsen i morgenrapporten.Oslo BørsHovedindeksen endte mandag på 819,83, ned 1,13 prosent. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3.745 millioner kroner. Sparebank 1 Markets oppgraderte laksesektoren  fra nøytral til kjøp, og flere lakseaksjer fikk seg et løft.SalMar steg 2,60 prosent, Grieg Seafood styrket seg 3,25 prosent, mens Lerøy-aksjen endte ned 1,04  prosent. Scottish Salmon Company klatret 8,65 prosent til 14,45 kroner.DNB Markets gjentok sitt tidligere syn om at Avance trolig ikke har tilstrekkelig likviditet til å konvertere skipene sine til å bli LPG-drevne eller til installere scrubbere uten å hente egenkapital. Avance-aksjen falt 8,78 prosent til 14,65 kroner, som er ny all-time low. Hele børskommentaren her OljeprisenBrent-oljen er tirsdag morgen ned 1,71 prosent til 58,59 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 1,48 prosent til 48,96 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 59,97 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.Baker Hughes' seneste riggtelling  viste at antallet aktive oljerigger i USA falt fire rigger til 873 i uken som sluttet 14. desember.- Ikke en gang et fall i riggtellingen kan fjerne disse bekymringene, sier ANZ-analytikere i et notat ifølge nyhetsbyrået, med henvisning til de overordnede markedsbekymringene for et overtilbud og en svakere økonomisk situasjon.Noen analytikere tviler på at de planlagte Opec/ikke-Opec-kuttene vil være tilstrekkelig for å rebalansere oljemarkedene.- Jeg tror ikke Opec-kuttene vil fungere denne gangen, med Qatar som går ut og Iran som nekter å kutte, samtidig som det er et stort spørsmålsteng når Russland går til det avtalte nivået. Samtidig vil USA-produksjonen fortsette å øke. Så hele byrden vil effektivt være på Saudi-Arabia, som er under et alvorlig press fra Trump uansett, sier Trifecta-sjef Sukrit Vijayakar til Reuters, ifølge TDN Direkt.USAInvestorene frykter at Federal Reserves planer om å heve renten kan bli for mye for økonomien og aksjemarkedet å håndtere, og President Donald Trump bidrar ikke til å dempe bekymringene.- Det er utrolig at med en veldig sterk dollar og praktisk talt ingen inflasjon, en verden som eksploderer rundt oss, et Paris som brenner og et Kina som er på vei ned, så vurderer Fed enda en renteøkning. Ta seieren, skrev Trump på Twitter  mandag.Dow Jones falt 2,1 prosent (over 507 poeng) til 23.592,98, og er dermed ned over 1.000 poeng på to dager. S&P 500 var på det laveste ned 2,5 prosent til ny intradag-bunn for året på 2.530,54. Selv om den brede indeksen hentet seg litt inn mot slutten, klarte den ikke å unngå sin laveste sluttnotering i 2018 på 2.545,94. Nasdaq falt 2,2 prosent til 6.753,73.Hele USA-kommentaren her AsiaI kjølvannet av ny smell på Wall Street mandag, er det også på Asia-børsene rødt over hele linja.I Japan faller Nikkei 1,71 prosent, og den bredere Topix-indeksen er ned 1,83 prosent.Shanghai Composite i Kina svekkes 1,21 prosent, og CSI 300 er ned 1,40 prosent. Hang Seng i Hong Kong faller 1,23 prosent.Kospi i Sør-Korea svekker seg 0,56 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia faller tilbake 1,22 prosent, og Straits Times i Singapore er ned 2,02 prosent.Hele Asia-kommentaren herDette skjer i dagMakro

  • Tyskland: IFO-indeksen, desember, kl. 10.00
  • USA: Boligbygging, november, kl. 14.30
Annet
  • SSB: Omsetning i varehandel, 4. termin 2018, kl. 08.00
  • SSB: Renter i banker og kredittforetak, oktober 2018, kl. 08.00
  • SSB: Befolkning, 31. desember 2018, beregnede tall, kl. 08.00
  • SSB: Offentlig forvaltnings fordringer og gjeld, 3. kvartal 2018, kl. 08.00
  • USA: API, ukentlige oljelagertall, kl. 22.30
Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statistisk sentrabyrå (SSB)