Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs mandag. Analysesjef Roger Berntsen spår åpningen.

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner ned 1,4 prosent, eller innenfor intervallet [-1,6, -1,3] prosent.«Svake makrotall fra Kina mandag, samt negativ utvikling på Wall Street fredag kveld, ga børsfall i Asia i natt. Det er naturlig å anta at børsene i Europa vil lide samme skjebne som de i USA og Asia, i alle fall i åpningsminuttene», skriver Berntsen i morgenrapporten.«Oljeprisen er også ned, til tross for at OPEC og Russland har blitt enige om å kutte deres samlede oljeproduksjon med 1,2 millioner fat. Når det er sagt, lav eller lavere oljepris er stimulerende for verdensøkonomien. Med andre ord, gitt den sterke dollaren kan ikke, eller vil ikke, OPEC og Russland tillate at oljeprisen stiger for mye, da en høy oljeprisen vil svekke verdensøkonomien og dermed deres egne fremtidige inntekter», fortsetter Berntsen.«Vi venter også at sentralbankene vil ta innover seg de siste to måneders globale aksjefall når det fremover skal sette sine rentebaner. Norges Bank og ECB avholder for øvrig rentemøter torsdag», avslutter analysesjefen.Oslo BørsFredag steg hovedindeksen 2,20 prosent til 844,15 poeng, etter å ha vært opp 2,75 prosent på det meste. Indeksen skjøt virkelig fart etter det ble klart at Opec+ var blitt enige om et produksjonskutt på 1,2 millioner fat per dag. Aker BP la på seg 6,49 prosent, mens steg DNO 4,95 prosent.Av tungvekterne steg Equinor hele 3,22 prosent, Norwegian steg 6,23 prosent, mens DNB og Telenor steg henholdsvis 1,72 og 1,32 prosent. Fredag meldte Norwegian Finance Holding (NOFI) at det har inngått en avtale som gir rett til å kjøpe minimum 40 prosent av det irske selskapet Lilienthal Finance Limited. Aksjen endte opp 8,05 prosent.Protector Forsikring medlte at selskapet har tatt et stort tap relatert til skjeggkre i 3. kvartal 2018, og aksjen falt 7,94 prosent.Hele børskommentaren her OljeprisenBrent-oljen er mandag morgen opp 0,39 prosent til 61,91 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,36 prosent til 52,42 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 63,11 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.USAAlle de tre viktigste indeksene på børsene i New York falt mer enn 4,5 prosent forrige uke, som ifølge Marketwatch ble den verste siden uken som ble avsluttet 23. mars i år. Flukten fra aksjer og over i obligasjoner fortsatte, noe som også presset de lange rentene ned.Investorene var fremdeles usikre på hvordan handelskrigen mellom USA og Kina vil utvikle seg videre, og mange frykter at den 90-dagers våpenhvilen som USA og Kina ble enige om forrige helg, ble brutt da finansdirektøren i Huawei ble arrestert i Canada tidligere i uken.Nyheten fredag om at det bare ble skapt 155.000 nye arbeidsplasser utenom jordbruket i november, mot ventet rundt 190.000, var også et lite skudd for baugen. Og i tillegg ble oktober revidert ned fra 250.000 til 237.000.Fredag falt Dow Jones 2,24 prosent tilsvarende 558,7 poeng til 24.388,95. S&P 500 endte ned 2,33 prosent til 2.633,08. Nasdaq falt 3,05 prosent til 6.969,25.Hele USA-kommentaren her AsiaI Japan er Nikkei ned 2,00 prosent, mens den bredere Topix-indeksen faller 1,84 prosent.Shanghai Composite i Kina svekkes 0,83 prosent, og CSI 200 er ned 1,15 prosent. Hang Seng i Hong Kong faller 1,36 prosent.I Sør-Korea er Kospi ned 1,13 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia svekkes 2,27 prosent, mens Straits Times i Singapore faller 1,17 prosent.Hele Asia-kommentaren herDette skjer i dagMakro

  • Japan, BNP endelig, 3 kv
  • Japan, Handelsbalanse, oktober
  • Norge (08:00), KPI, november
  • Tyskland (08:00), Handelsbalanse, oktober
  • Storbritannia (10:30), Industriproduksjon, oktober
  • Storbritannia (10:30), BNP, oktober
  • Storbritannia (10:30), Handelsbalanse, oktober
  • USA (16:00), JOLTS stillinger, oktober
Annet
  • SSB: Analyse: Norskfødte med innvandrerforeldre i arbeid og utdanning, kl. 08.00
Kilder: TDN Direkt og SSB