Dette vil påvirke Oslo Børs

Paul Kleiven

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs onsdag. Analysesjef Roger Berntsen spår åpningen.

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner ned 0,2 prosent, eller innenfor intervallet [-0,4,- 0,1] prosent.«Kina har nylig besluttet å reversere importtollen på biler fra 40 prosent til 15 prosent som et ledd i forhandlingene med USA. Bilaksjene i Asia har reagert kraftig opp på nyheten. Det er for øvrig naturlig å anta at de europeiske bilaksjene vil nyte godt av den beslutningen i dagene som kommer. Når det er sagt, de videre forhandlingene mellom USA og Kina er ventet å bli tøffe, men konstruktive, gitt at alle parter vil tjene på å finne løsninger for fremtiden. De asiatiske børsene endte opp mellom en og to prosent i natt (tilsvarende oppgangen vi så i Europa i går), mens oljeprisen mer eller mindre er uforandret fra tirsdagens nivåer», skriver Berntsen i morgenrapporten.Oslo BørsHovedindeksen på Oslo Børs endte på 834,81 tirsdag, etter en oppgang på 1,36 prosent. Det ble omsatt aksjer for 4,1 milliarder kroner.Store selskaper som DNB, Hydro og Telenor steg henholdsvis 1,41 prosent, 2,67 prosent og 2,39 prosent.Element meldte tirsdag morgen at de måtte avlyse den planlagte ekstraordinære generalforsamlingen den 14. desember på grunn av forsinkelser i prosessen med å engasjere en ny revisor til selskapet. Noen timer senere satt Oslo Børs Element-aksjen til særlig observasjon inntil situasjonen rundt selskapet er mer avklart. Element stupte hele 15,70 prosent til 0,78 kroner.Yara meldte at selskapet forenkler driftsmodellen i tråd med tidligere kommunisert fokus på «crop nutrition», og Yara klatret 3,98 prosent til 345,20 kroner.Hele børskommentaren her OljeprisenBrent-oljen er onsdag morgen opp 1,06 prosent til 60,84 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 1,12 prosent til 52,23 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 60,97 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag.Nye tall fra American Petroleum Institute (API) viser at de amerikanske råoljelagrene falt med 10,2 millioner fat i forrige uke. Samtidig har det blitt kjent at bensinlagrene falt med 2,5 millioner fat, mens destillatlagrene steg med 0,7 millioner fat. USATirsdag ble nok en volatil dag for de amerikanske børsene. Etter å ha åpnet kraftig opp, snudde indeksene brått ned igjen, før de til slutt hentet seg litt tilbake.Børsene fikk god drahjelp av optimisme rundt handelsavtaler mellom USA og Kina. Tidligere i dag skrev president Trump i en Twitter-melding at det foregikk produktive samtaler mellom USA og Kina, og at folk måtte holde øynene åpne for viktige kunngjøringer.I tillegg meldte Bloomberg tidligere tirsdag at Kina vurderte å senke avgiftene på amerikanske biler fra 40 til 15 prosent. Dette førte til at aksjene til bilprodusenter som General Motors, Ford og Chrysler steg.Noe av oppturen ble imidlertid ødelagt av uenigheter mellom Trump og Demokratene angående grensesikkerhet. Trump truer med en såkalt «shutdown» av offentlige etater dersom Demokratene ikke går med på å finansiere muren langs Mexicos grense.Dow Jones falt 0,22 prosent til 24.370,24 poeng, mens Nasdaq steg 0,16 prosent til 7.031,83 poeng. S&P 500 gikk tilbake 0,04 prosent til 2.636,78 poeng.Hele USA-kommentaren her AsiaAsiatiske børser spretter opp etter nyheten om at Kina vil kutte biltoll.I Japan stiger Nikkei 225-indeksen 2,09 prosent, og den bredere Topix-indeksen er opp 1,93 prosent.Shanghai Composite rykker frem 0,29 prosent, mens S&P/ASX 200-indeksen i Australia opplever en oppgang på 1,39 prosent.Koreanske Kospi er opp 1,34 prosent, mens Hang Seng i Hong Kong stiger 1,58 prosent.Straits Times i Singapore styrkes 1,02 prosent.Hele Asia-kommentaren herDette skjer i dagMakro

  • Sverige (09:30), KPI, november
  • EMU (11:00), Industriproduksjon, oktober
  • USA (14:30), KPI, november
AnnetKilder: TDN Direkt og SSB


Les også