Duket for julerally i shipping

Analytikerne i Clarksons Platou Securities spår en hyggelig julehøytid for shipping-aksjer. Utsiktene for tørrbulk ser lovende ut.

Historisk sett er desember den måneden i året med best avkastning. Fra 1950 til i dag har den gjennomsnittlige desember-avkastningen på S&P 500 indeksen vært på 1,53 prosent, og måneden ender i pluss ved tre av fire tilfeller.«Desember er dessuten den eneste måneden som aldri har vært svakest på årsbasis. De samme tendensene ser vi flere steder i verden, deriblant Oslo Børs», skrev strateg i CMC Markets Henrik Sommerfelt i en oppdatering nylig. Desember-fenomenet er i finansverden kjent som et «santa rally» eller på godt norsk julerally.Les også: Duket for julerally?Rally i shippingAnalytikerne i Clarksons Platou Securities har tatt et dypdykk i sitt shipping-univers, bestående av 62 selskaper, og sett nærmere på hvordan aksjekursen har gått i julehøytiden siden 1998.«Trenden viser at i 15 av de 20 siste årene har shipping-aksjer i snitt steget i de to ukene etter 24. desember med 2,4 prosent. Kanskje mer interessant er det når vi ser på YTD fra 30. november for sentimentet, og 13 av 20 år viser nedgang på vei inn i desember, noe som støtter troen på rally – selv i svake perioder», skriver analytikerne i en fersk oppdatering.«Totalt sett, med shipping som et syklisk og sesongpreget marked, kan man argumentere for at shipping-sektoren viser potensial for et julerally og at januar-optimismen setter inn dersom historien gjentar seg», konkluderer de.Lovende for tørrbulkEn av meglerhusets foretrukne shipping-sektorer inn i 2019 er tørrbulk, der markedet har vært tregt den seneste tiden.Meglerhuset peker på en rekke vendepunkter som kan ha positiv innvirkning på markedet. Blant annet at Kina igjen har startet å kjøpe soyabønner fra USA, samt at Kinas selvpålagte grense på kull-import, som hadde en negativ innvirkning på markedet i 4. kvartal 2018, ikke lenger er i spill i 2019.Som en påminnelse hadde Kina begrenset kullimport for hele året 2018 for ikke å overstige 271 millioner tonn importert i 2017. Denne totalen ble nådd i løpet av november, og dermed ble markedet roligere etter dette.Analytikerne viser videre til en rapport fra Reuters tirsdag, som viser at Kinas stålpriser tikker oppover, blant annet på håp om stimuli. I sum mener meglerhuset tørrbulk-markedet kan få støtte fra alle de store tørrlastvarene i 2019.«Vi ser attraktive muligheter innen tørrbulk», skriver analytikerne i Clarksons Platou Securities.Baltic dry nedBaltic Dry-indeksen faller ifølge The Baltic Exchange tirsdag 0,8 prosent til 1.395 poeng, ifølge TDN Direkt.Capesize faller 1,7 prosent til 17.416. Handysize er ned 0,5 prosent til 8.849, mens Supramax går tilbake 0,1 prosent til 11.013.Panamax derimot, får en liten opptur på 0,3 prosent til 11.956.