Energi i pluss etter at nyttårsraketter smalt til på sterk børs

Til tross for dagens nedgang i oljeprisen kjempet investorene for å holde hovedindeksen over 800 for 2018.

På årets siste handelsdag endte hovedindeksen opp 2,02 prosent til 799,46 poeng, drevet av bred oppgang i store og tunge oljerelaterte aksjer. Totalt ble det omsatt aksjer og egenkapitalbevis for om lag 3,7 milliarder kroner. Til tross for oppgangen ble 2018 et rødt år for Oslo Børs. Hovedindeksen endte ned 1,84 prosent i 2018, med topp- og bunnotering på henholdsvis 948,48 og 770,76 poeng. Energisektoren gjorde det noe bedre, med en oppgang på 3,01 prosent siden januar.Mens shippingindeksen endte ned grove 26,56 prosent, slo sjømat forventningene med en solid oppgang på 49,94 prosent.Til tross for dagens nedgang i oljeprisen virket det som investorene kjempet for å la hovedindeksen ende over 800 poeng. Oljeprisen ned – oljeaksjer til toppsOljeprisen har i den senere tid vært tynget av usikkerhet og tilbudsoverskudd i verdensmarkedet. Brent-oljen er siden begynnelsen av året ned 13,7 prosent, og har i samme periode bikket 86 dollar.Snittprisen for Brent-oljen i 2018 var 71,78 dollar per fat, men fredag var nordsjøoljen ned hele 2,21 prosent til 52,36 dollar per fat da Oslo Børs stengte.WTI-oljen er i 2018 ned 26,17 prosent, men har i løpet av året vært over 76 dollar. Fredag var den amerikanske lettoljen ned 1,94 prosent til 44,54 dollar per fat da Oslo Børs stengte.- Inntil videre vil aksje- og oljemarkedet være et ekko av hverandre. Bekymringer for vekst i verdensøkonomien har tynget aksjer, og oljeprisene er ikke fri for disse bekymringene, sier råvareanalytiker Ahn Yea-Ha hos Kiwoom Securities i Seoul til Reuters.Til tross for nedgangen i oljeprisen fant oljerelaterte aksjer seg til rette på Oslo Børs fredag.I olje merker vi oss Aker BP, som klatret 2,64 prosent til 218 kroner. Selskapet bekreftet i dag gjennomføringen av King Lear-kjøpet fra Equinor, som på sin side steg 2,05 prosent til 183,75 kroner.DNO, som er midt i en ordkrig med Faroe Petroleum , klatret 2,62 prosent til 12,55 kroner.Polarcus kom i fredag morgen med en gladmelding om flåteutnyttelse, og figurerte høyt på vinnerlisten med en oppgang på 10,55 prosent til 1,006 kroner.- Vi er positive til Polarcus og har anbefaling kjøp på selskapet, skrev Nordea Markets i en oppdatering fredag. Etter torsdagens smell endte Solstad Offshore opp 13,76 prosent til 1,72 kroner, og klatret dermed høyt opp på vinnerlisten. PGS-aksjen klatret 10,79 prosent til 11,81 kroner, mens TGS snudde opp 4,92 prosent til 208,8 kroner. Seadrill la på seg 8,21 prosent til 80 kroner, samtidig som BW Offshore klatret 6,57 prosent til 31,65 kroner.Nordea Markets trakk frem BW Offshore i oppdateringen som et selskap de mener har et godt inntjeningspotensial og handles til en attraktiv pris, ifølge TDN Direkt. - Vi understreker imidlertid at risikoen er høy, da aksjen er meget sensitiv overfor utviklingen i oljeprisen, skrev meglerhuset.Kværner, Odfjell Drilling, og Borr Drilling klatret henholdsvis 5,79, 5,97 og 8,08 prosent. Stormer til topps etter driftsoppdateringI en børsmelding fredag viser Storm Real Estate til en driftsoppdatering fra 26. september 2018, hvor selskapet ga status på pågående utleieprosess i Gasfield-bygget i Moskva. Siden den tid skriver selskapet at de har inngått en rekke nye mindre leieavtaler, som har resultert i en netto økning i utleid areal på 1.243 kvadratmeter. Nåværende utleiegrad er 86 prosent, fordelt på 69 leieavtaler. Selskapet er i tillegg i forhandlinger med flere nye potensielle leietakere om det resterende ledige arealet.- Utleievirksomheten i Moskva er på nåværende tidspunkt den eneste inntektskilden til Storm Real Estate ASA. På tross av høy utleiegrad i Gasfield-bygget, er ikke leieratene høye nok til at selskapet er i stand til å betjene gjelden sin. Som informert om tidligere er selskapet i forhandlinger med banken og andre interessenter for å komme frem til en langsiktig finansieringsavtale, skriver selskapet i børsmeldingen. Storm-aksjen endte dagen opp hele 13 prosent til 0,452 kroner. NEL til HellFredag ettermiddag meldte Nel Hydrogen Solutions, et datterselskap av Nel ASA, at selskapet skal levere ytterligere to H2Station hydrogenfyllestasjoner i henholdsvis Hell og Sandemoen i Trondheimsregionen. Kjøpsordren har en verdi på to millioner euro, eller rett under 20 millioner kroner. Fyllestasjonene vil være klare i løpet av 2019, opplyses det.- Nel er stolte over å kunne annonsere at vi har blitt tildelt en kontrakt av Uno-X Hydrogen for levering av ytterligere to hydrogenfyllestasjoner i Norge, sier Jacob Krogsgaard, SVP i Nel.I likhet med den bredere børsen klatret Nel fredag.NEL-aksjen endte fredagen opp 4,63 prosent til 4,614 kroner, og har siden årsskiftet gitt sine aksjonærer en avkastning 38,7 prosent. Det verdsetter selskapet til vel 5,1 milliarder kroner. Massesøksmål mot Marine HarvestI begynnelsen av juli ble anlegget Punta Redonda i Chile utsatt for uvær som førte til «betydelig rømming» av fisk. I etterkant har anlegget blitt tømt, og selskapet har selv etter en telling meldt om at snaut 700.000 fisk har rømt. Oppdrettsselskapet fikk frist på 30 dager til å fange minst ti prosent av den rømte laksen for å unngå sanksjoner. Bare 38.000 fisk ble gjenfanget.Totalt 257 fiskere har nå tatt ut sivilt søksmål mot selskapet etter rømmingen, og krever rundt 32 millioner kroner (2,6 millioner chilenske pesos) i kompensasjon, ifølge iLaks.Marine Harvest-aksjen endte dagen ned 0,05 prosent til 182,7 kroner.DetaljhandelenDen norske detaljhandelen hentet seg inn i november som følge av blant annet Black Friday, men det forventes en svakere trend i detaljhandelen fremover, ifølge TDN Direkt.Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene var opp 0,9 prosent fra oktober til november, viser sesongjusterte tall, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette skjedde etter en nedgang på 0,2 prosent fra september til oktober.Forventningen på forhånd var en oppgang på 0,8 prosent, ifølge Bloomberg-konsensus innhentet av TDN Direkt.Handelsbanken Capital Markets mener det var som forventet at Black Friday ville gi et løft i detaljhandelen i november, og at desember-tallene vil kunne komme ut noe svakere.- Vi vil muligens se en mer forsiktig tilnærming blant husholdningene, gitt bakteppet om høyere boliglånsrenter og økte globale usikkerheter, skriver Handelsbanken Capital Markets, ifølge TDN Direkt.Den norske kronen styrket seg mot euro og dollar utover fredagen, mens de lange norske statsrentene steg.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også