Europeisk rentedom klar

Den europeiske sentralbanken (ECB) holder styringsrenten på null.Den marginale innskuddsrenten blir stående på minus 0,40 prosent, mens den marginale utlånsrenten holdes på 0,25 prosent.Dette var i tråd med konsensus.ECB venter at styringsrentene holder seg på dagens nivåer minst gjennom sommeren 2019, og i alle tilfeller så lenge som nødvendig for sikre at inflasjonen nærmer seg nivåer som er under, men nær, 2,0 prosent på mellomlang sikt.Avslutter obligasjonskjøpECB bekrefter også at obligasjonskjøpsprogrammet (APP) vil avsluttes i desember, etter at det etter september ble trappet ned fra 30 til 15 milliarder euro i måneden.Samtidig forlenger ECB guidingen for reinvesteringer av hovedstolen av papirer som går til forfall til etter datoen sentralbanken begynner å heve sine styringsrenter (mot slutten av neste år).Reinvesteringene vil uansett skje så lenge som nødvendig for å opprettholde gunstige likviditetsforhold og rikelig med pengepolitisk handlingsrom. ECB-sjef Mario Draghi vil utdype ytterligere på pressekonferansen som starter 14:30.Meldingen fra ECB her. - En godt varslet katastrofe- Vi snakker om en de facto endring av pengepolitikken. Pengepolitisk blir det en liten innstramning, i den forstand at balansen ikke øker lenger, legger han til, sa sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge i et intervju med Hegnar.no i går.Men selv om kjøpene avsluttes, var Jullum klar på at ECB ville forsikre markedet om at det ikke blir nedgang i balansen umiddelbart.- Banken vil derfor reinvestere hovedstolen fra alle papirer som går til forfall. Når disse reinvesteringene avsluttes, vil være avhengige av nøkkeltallene fremover, og banken vil sikkert være vag på dette tidspunktet, utdypet han.ECB opplyser imidlertid at reinvesteringene vil fortsette til etter datoen sentralbanken begynner å heve sine styringsrenter (mot slutten av neste år).Men nøkkeltallene i eurosonen har vært svake i hele år, og inflasjonen er fortsatt langt under målet. Er det ikke dårlig timing av ECB å avslutte stimulansene nå?- Dette er en godt varslet katastrofe. Og markedet har blitt mer i tvil etter de svake nøkkeltallene, i tillegg til Brexit- og Italia-situasjonen. Markedet venter seg mer «dovish», eller negative, toner fra ECB enn vi gjør, svarte Jullum.Sjeføkonomen ventet at ECB ville gjenta sin guiding, som indikerer en første renteøkning mot slutten av neste år.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også