Gruveaksje fikk børsjuling

Gruveaksje fikk gjennomgå, mens gjødselgigant spratt opp. Ellers var det god stemning i tørrbulk. Oljeprisen fikk et løft.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 834,81 tirsdag, etter en oppgang på 1,36 prosent.Det ble omsatt aksjer for 4,1 milliarder kroner.Store selskaper som DNB, Hydro og Telenor steg henholdsvis 1,41 prosent, 2,67 prosent og 2,39 prosent, der sistnevnte, med sitt joint venture i Sverige med Tele2, mandag kjøpte 2x10 megahertz (MHz) FDD-spektrum i 700 MHz-frekvensbåndet for en samlet pris på 1,44 milliarder svenske kroner.OljeprisenBrent-oljen er tirsdag ved børsslutt opp 1,67 prosent til 60,97 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 2,57 prosent til 52,31 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 61,12 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.Oppmerksomheten i markedet retter seg ifølge TDN Direkt nå mot den seneste ukens amerikanske lagertall fra EIA, som publiseres onsdag, der det ventes et trekk på 2,6 millioner fat til 440,57 millioner.Ellers vil investorer følge med på utviklingen rundt National Oil Corporations (NOC) Sharara-felt i Libya, som nå er stengt etter at bevæpnet milits har tatt kontrollen over feltet.Mandag erklærte NOC force majeure, og konflikten resulterer i et daglig produksjonsbortfall på 315.000 fat per dag fra Sharara-feltet, samt et bortfall på 73.000 fat per dag fra El Feel grunnet avhengigheten av strøm fra Sharara.Bank of America Merrill Lynch (BofAML) nedgraderte Equinor-aksjen til nøytral. Samtidig nedjusterte Norne Securities kursmålet på Equinor til 240 kroner fra 270 kroner og gjentok en kjøpsanbefaling. Norne senket også kursmålet på Aker BP til 310 kroner per aksje fra tidligere 370 kroner.Equinor steg 0,13 prosent til 196,85 kroner, mens Aker BP endte opp 1,91 prosent til 245,60 kroner. Ellers i olje klatret DNO 0,50 prosent til 14,18 kroner.ElementElement meldte tirsdag morgen at de måtte avlyse den planlagte ekstraordinære generalforsamlingen  den 14. desember på grunn av forsinkelser i prosessen med å engasjere en ny revisor til selskapet.- Vi fortsetter prosessen med å engasjere en ny revisor til selskapet og har styrket vår finansielle og regnskapsmessige kapasitet ved å utnevne Geir Johansen som interim finansdirektør. EY-mandatet avsluttes formelt i dag og Element forventer ikke kunne engasjere ny revisor før 14. desember 2018. Vi vil derfor utsette den ekstraordinære generalforsamlingen 14. desember 2018 inntil vi har engasjert en ny revisor, sier adm. direktør, Cecilie Grue, i en kommentar.Noen timer etterpå kom meldingen om at Oslo Børs har satt Element-aksjen til særlig observasjon  inntil situasjonen rundt selskapet er mer avklart.Element-aksjen stupte hele 15,70 prosent til 0,78 kroner.YaraYara forenkler driftsmodellen  i tråd med tidligere kommunisert fokus på «crop nutrition». Aktivitetene vil med effekt fra 1. januar 2019 bli strukturert i de tre segmentene Sales & Marketing, Production og New Business.Medlemmene av Yaras konsernledelse forblir de samme etter endringene.Yara klatret 3,98 prosent til 345,20 kroner.NorwegianNorwegian signerte en treårig avtale med AVTECH Sweden AB.  Avtalen er basert på et testprosjekt som har resultert i en drivstoffbesparelse på 22 kilo per flyvning. Dette tilsvarer en årlig CO2-reduksjon på 16.000 tonn - eller en reduksjon på 5.000 tonn drivstoff på Norwegians flyvninger per år. I tillegg bidrar det til reduserte kostnader for selskapet.Norwegian lettet 2,78 prosent til 194,00 kroner. AxactorAxactor Group kjøpte en portefølje med usikrede krav fra en stor finansinstitusjon i Italia. Porteføljen har en utestående balanse på rundt 145 millioner euro i 17.000 saker.Axactor steg 7,62 prosent til 20,34 kroner.HexagonHexagon Composites fikk spesialgodkjenning fra det amerikanske transportdepartementet for et gasstransportsystem.- DOT-godkjenningen er en milepæl for hydrogenfyllemarkedet, hvor høyere trykk er etterspurt for å flytte mer hydrogen per tur, som igjen reduserer den samlede prisen for hydrogen ved pumpen, sier Hartmut Fehrenbach, direktør for hydrogendistribusjon i Hexagon. Aksjen steg 3,14 prosent til 23,00 kroner.TørrbulkEllers var det god stemning i tørrbulk, der både konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal i Golden Ocean og direktør Herman Billung i Star Bulk Carriers tror på et bedre capesize-marked i 2019 enn i 2018. - Ser man på 2018 så har stålproduksjonen holdt seg sterk, mens importen av malm har vært flat. Vi tror at mye av den svakere utviklingen mot slutten av 2018 kan forklares med trekk på lager av malm i Kina, både i havn men også ved møllene, sier hun.Både Vartdal og Billung ser oppsidepotensial for tørrlast, dersom kineserne vender tilbake og kjøper mer høykvalitetsmalm fra Brasil, først og fremst.- Ingen vil ta en 16-19 år gammel capesize og gjøre nødvendige forberedelser på et gammelt skip som brenner mye bunkers og som skal inn i et regime med høyere bunkerpriser. Det bestilles ingen skip om dagen, og det er viktigst av alt, sier han.Golden Ocean og Jinhui Shipping steg henholdsvis 4,80 prosent til 60,00 kroner og 3,79 prosent til 8,50 kroner. Star Bulk Carriers steg 1,31 prosent til 78,00 kroner.