Aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets har sagt at du nesten alltid skal ha sparepengene dine i aksjer.- Ikke alle sparepengene, men penger du skal ha en stund, skal du stort sett ha i aksjer. Du er med på en reise med fornuftig verdiskapning, det har vært en flott reise og jeg er overbevist om at reisen videre blir flott, sier Hermanrud.I gjennomsnitt stiger aksjen i takt med egenkapitalen eller inntjening, og det er raskere enn det vil stige når du putter pengene i banken, ifølge strategen. Men likevel har han valgt noen veldig få ganger å si at man bør være helt ute av aksjer, og det har vært basert på prising.- Noen få ganger i historien har jeg sagt, når pris/bok har vært høy, så har jeg faktisk ment det var riktig å gå ut.En fartsgrenseAksjestrategen i Sparebank 1 Markets holdt selv et innlegg under arrangement «Utsikter 2019 for næringslivet og kapitalmarkedene» onsdag, i anledning strategens 60 årsdag.- Når det har gått bra veldig lenge, pleier det å stoppe opp. Jeg mener det er en fartsgrense i verdensøkonomien. Det er en grense for hvor fort det kan vokste over tid.Nå mener Hermanrud vi er kommet omtrent på det punktet hvor både børsen og økonomien pleier å snu ned.
- Der er vi altså akkurat nå, og der er jeg grunnleggende skeptisk. Og det er ikke så ofte jeg er grunnleggende skeptisk, men det er jeg nå. Jeg sitter nær utgangsdøren, stadig nærmere egentlig, kommenterer Hermanrud.- Så dessverre, dette er det jeg mener, nøytral, men nær utgangsdøren.Les også:  Spetalen: Da må du tape alt!- Veldig ofte før børsen får de store fallene sine, har ting vært temmelig surt. Det tikker nedover. Jevnt og trutt med alle disse indikatorene som vanligvis er der før det smeller.- Vi venter et «suckers rally», bruk det til å selge. Men det er farlig, og jeg sitter nær, det vil si at jeg er nære ved å selge meg ut for alvor.  Andreassen: - Ny finanskrise? Neppe 
Frem til den seneste tiden har han sagt at det må komme flere triggere til, men hva er mulige triggere?- Hva skjer før børsen faller 50 prosent? Jo det har alltid blitt dyrt først, og det har det blitt allerede. For et år siden var det knallsterk verdensøkonomi, men nå begynner det å svekke seg her og der. Veksten er kraftig ned over alt, og av de virkelige farlige triggerene; boligmarkedet i USA har begynt å falle, i alle fall «new home sales» og andre ting, som jeg vanligvis bruker som indikatorer der, sier Hermanrud.Han har sagt at vanligvis før det smeller, kommer det for høy kapasitetsvekst i sykliske industrier.- Og så har jeg sagt at det er jo alt for lite, det bygges jo ingenting noen steder, og så plutselig nå ser vi at i oljemarkedet i alle fall, etter at oljeprisen kom opp, så ble oljeprisen så høy at det lønte seg å øke produksjonen kraftig i skiferolje og plutselig så har vi jaggu fått høy kapasitetsvekst i olje også.Og til sist renterally.- Vanligvis når det smeller, begynner rentene å komme opp og så inverterer rentekurven. Og renten er på vei oppover, påpeker Hermanrud, og konkluderer:- Det tikker nedover- Det er ekkelt, det nærmer seg, men det pleier å bli vesentlig eklere før børsen når toppen, sier aksjestrategen.Likevel er det helt utrolig hvor langt børsen går, når det først varer. Hermanrud tror at det kommer et oppsving til, et siste oppsving og at du får sjansen til å selge deg ned på det.Les også: