- Ingen tvil om at mye negativt nå er priset inn i aksjer

Nordea Wealth Management-strateg om renteheving i USA, ledende indikatorer, og juleavslutning i markedet.

Paul Kleiven

Så langt i desember er globale aksjer ned 4,3 prosent målt i norske kroner.«Det er ennå lenge nok igjen av året til at utviklingen kan endres til det bedre, men enn så langt ser det ut til å bli en svak avslutning på et svært turbulent år», kommenterer sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein i Nordea Wealth Management  i en fersk oppdatering.Det er dessverre ifølge strategen ikke alle år som kan være som 2017, hvor globale aksjer ga cirka 20 prosent avkastning målt i lokal valuta, og kun et par prosent lavere målt i norske kroner.«Så langt i år har globale aksjer gitt en negativ avkastning på 4,2 prosent målt i lokal valuta, så forskjellen mellom årene er slående. Fremdeles er utsiktene relativt gode, og vi venter ikke at vi går inn i en langvarig nedtur», skriver Husebye Rein og fortsetter:«Ettersom utviklingen i selskapsinntjeningen har vært strålende i år, som den også var i 2017, er vi overrasket over den svake utviklingen i aksjemarkedet, og det er ingen tvil om at mye negativt nå er priset inn i aksjer.» Denne ukenDet mest spennende denne uken er ifølge Nordea-strategen hvordan sentralbanksjef Jerome Powell kommer til å kommunisere utsiktene for pengepolitikken i etterkant av at de har hevet renten på onsdag.«Sentralbanken har allerede justert til en mer forsiktig kommunikasjon, og markedet venter ikke mange rentehevninger fra FED fremover. Dermed har sentralbanken «mulighet» til å overraske, og kanskje særlig på nedsiden», skriver Husebye Rein i oppdateringen. I tillegg til renteheving, kommer det også flere regionale aktivitetsindikatorer fra USA, i tillegg til en ny runde med inflasjonsdata. Denne gangen er det sentralbankens foretrukne inflasjonsmål, den såkalte PCE-indikatoren vi får. På agendaen står også data for privat konsum og konsumenttillit.Rolig ukeI Europa er det en rolig uke på nøkkeltallsfronten, med stort sett inflasjon på agendaen.«Brexit-tragedien vil derimot fortsette å lage støy, iallfall i nyhetsbildet. Det er også stille fra Kina», skriver Husebye Rein.Markedene starter uken bedre enn forrige uke ble avsluttet, og de fleste børsene i Asia er i pluss her på morgenkvisten. Les også: Roger Berntsen spår åpningen