Kina varsler streng straff for brudd på opphavsretten. Det skjer etter erklæringen av en «våpenhvile» i handelskrigen mellom Kina og USA.Den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen i Kina lanserte tirsdag, i samråd med 37 statlige etater, en felles tiltaksplan for å verne om såkalt immaterialrett i landet. Dette omfatter blant annet patenter, opphavsrett, åndsverk og varemerker.Planen innebærer strenge straffer og reaksjoner dersom overtredelser finner sted, og vil bli registrert i kreditthistorikken til bedriftene eller enkeltpersonene som bryter reglene. Ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua er beslutningen et signal om at Kina verdsetter entreprenørskap og innovasjon som drivere for utvikling.Det kinesiske tiltaket kommer kun få dager etter at USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping satt i en over to timer lang arbeidsmiddag. Under middagen diskuterte de to statslederne hvordan de to landene kan dempe den pågående handelskrigen og kom til enighet om en 90 dagers «våpenhvile» med rom for forhandlinger.Tirsdag tvitret president Donald Trump at om det er mulig å bygge en avtale som inkluderer alle elementene som er nødvendig, så vil han signere den. Samtidig konstaterte han at forhandlingene allerede var i gang.I kjølvannet av våpenhvilen skal de to landene ifølge Det hvite hus ha blitt enige om å forhandle om strukturelle endringer for å beskytte nettopp immaterialretten i Kina.Meldingen om «våpenhvilen» førte først til børsoppgang, men tirsdag hadde tvilen begynt å spre seg og flere sentrale indekser falt.(©NTB)