Lønnsom usikkerhet

Etter nok en uke med fallende børser, svingende oljepris og krakk i kryptovalutaer, begynner panikken å bre seg i markedet. 

(Gjestekommentar) Mange har tapt mye penger og flere kan det bli. Men midt blant røde tall, snørr og tårer finnes det alltid de som gnir seg i hendene.I kjølevannet av forrige helgs G20 toppmøte har markedene vært preget av høy volatilitet. Hovedindeksen i USA er ned 2 prosent den siste uken mens fallet på Oslo Børs og DAX har vært på henholdsvis 3 og svimlende 6 prosent. Årsaken til bevegelsene er sammensatt. Det største usikkerhetsmomentet i markedet er oljeprisen. Etter at Saudi-Arabia og Russland under G20-møtet angivelige ble enige om å kutte i oljeproduksjonen, spratt prisen på nordsjøolje opp over 62 dollar fatet på mandag. Usikkerheten vokste imidlertid gjennom uken da det viste seg under OPEC-møtet på torsdag at partene ikke var helt enige om detaljene likevel, før prisen spratt opp igjen på fredag når avtalen endelig var i boks.Parallelt har USA større produksjon av skiferolje enn noen gang og en president som ivrig gir uttrykk for sitt syn på OPEC og oljeprisen på twitter. Det hele fremstår som et trekantdrama mellom USA, Russland og Saudi-Arabia, og som i de fleste andre situasjoner medfører trekantdramaer stor usikkerhet.Et annet usikkerhetsmoment som bekymrer mange er den stadig flatere rentekurven i USA. Ettersom renten styres av den økonomiske utviklingen, er tiårsrenten i USA på mange måter et uttrykk for markedets vekstforventninger. Når avstanden mellom korte og lange renter krymper, signaliserer det at markedet forventer lavere økonomisk vekst fremover, hvilket skaper ytterligere usikkerhet. De lave vekstforventningene skyldes blant annet svakere økonomiske makrotall og usikkerhet knyttet til handelskonflikten mellom USA og Kina. Kryptomarkedet opplever også stor usikkerhet om dagen. Det er snart ett år siden Bitcoin-entusiaster kunne glede seg over en all time high kurs på ca 20.000 dollar.  På fredag, nesten ett år senere, ligger kursen imidlertid på 3380, etter å ha falt ytterligere 25 prosent den siste uken. Utslagene i Ethereum har vært enda verre.Fellesnevneren i dagens marked er usikkerhet. Et ord de aller fleste forbinder med noe negativt. Men for tradere er gjerne den enes panikk en annens profitt.Mens markedene faller og frykten øker, er det en graf som har steget betraktelig den siste uken, nemlig volatilitetsindeksen VIX. Denne indeksen, ofte kalt fryktindeksen, følger volatiliteten i markedet og stiger når svingningene er høye. Den siste uken var denne indeksen på det meste opp over 50 prosent før den endte opp 33 prosent på fredag.Nå er spørsmålet om neste uke byr på en etterlengtet pustepause i markedet eller om helvetesuka fortsetter en uke til. De fleste av CMC Markets’ tradere er posisjonert for at vi har en litt roligere uke i vente.