Norsk oljeutfordrer sikrer banklån på inntil 35 milliarder

Etter innløsningen av et obligasjonslån som gir supergevinst til investorene, er den kommende oljegiganten Vår Energi sikret tilgang til en diger lånefasilitet.

Oljeselskapet Point Resources har via et brev til Nordic Trustee fredag underrettet obligasjonseierne om at selskapet vil erklære opsjonen på å løse inn hele obligasjonslånet sitt.Oljeselskapet som ble etablert av oppkjøpsfondet HitecVision i 2016 er i sluttfasen med å fusjoneres sammen med Eni Norge til et nytt selskap som får navnet Vår Energi og blir det fjerde største på norsk sokkel.Det er i den forbindelse at lånet på 250 millioner dollar, tilsvarende 2,15 milliarder kroner, skal innløses.Obligasjonseierne får godt betalt for den korte perioden de har eid Point-obligasjoner.Innløsningskursen er 115,044 prosent av pålydende pluss påløpte renter og en engangssum på 1,5 prosent av pålydende.Lånet ble plassert i mars i år og skulle opprinnelig løpt til 2024.Som Hegnar.no tidligere har omtalt, måtte det flere runder til for å få grønt lys til en fullstendig innløsning av lånet, men etter at nevnte engangssum kom på bordet 9. november, oppsto det enighet med obligasjonseierne.Milliardavtale med 18 bankerSamtidig som det eksisterende obligasjonslånet tas ut, har Point inngått en senior sikret fasilitetsavtale med 18 nordiske og internasjonale banker med et kommitert beløp på hele tre milliarder dollar.Det tilsvarer i underkant av 26 milliarder kroner.I tillegg eksisterer muligheten for å øke fasiliteten med ytterligere én milliard dollar.Totalt har selskapet dermed sikret seg tilgang på inntil fire milliarder dollar, eller nær 35 milliarder kroner, i finansiering.«Den nye reservebaserte lånefasiliteten (RBL) vil danne grunnlaget for den langsiktige gjeldsfinansieringen til Vår Energi», heter det i en børsmelding.Point Resources’ eksisterende RBL-fasilitet på 700 millioner dollar blir kansellert. Sjeldent bratt oppgangDa nyheten om fusjonen mellom Point Resources og Eni Norge kom i sommer, gikk kursen på Point-obligasjonen helt bananas.Samme dag steg kursen med hele 11,4 prosent – en dagsoppgang som hører med til sjeldenhetene i obligasjonsmarkedet. Allerede da spådde imidlertid Odin-forvalter Nils Hast at det ville gå mot et tilbakekjøp av lånet.- Det er nok sannsynlig at Eni og Vår Energi ønsker å ta ut vårt obligasjonslån. I så måte er det synd fordi en bra obligasjonsutsteder forsvinner fra markedet, sa han til Hegnar.no.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også