og løfter stemningen på Oslo Børs.Etter knappe 25 minutters handel står hovedindeksen i 879,49, opp 2,15 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 654 millioner kroner.OljeprisenBrent-oljen er mandag morgen opp 4,76 prosent til 62,29 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 5,01 prosent til 53,48 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 58,22 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.Oljeprisen har dermed styrket seg kraftig over helgen, og er opp over 4 dollar per fat.Forventninger om at det tas en beslutning om produksjonskutt på Opec-møtet i slutten av uken, «våpenhvile» i handelskrigen mellom USA og Kina, samt produksjonskutt i Alberta i Canada, bidrar ifølge TDN Direkt til oppgangen.Saudi-Arabia og Russland ble i helgen enige om  utover den opprinnelige avtalen som utgår ved nyttår, men de to partene har ennå ikke bekreftet noen nye produksjonskutt.Likevel forventer analytikere ifølge TDN Direkt at det vil komme et kutt, og ifølge Reuters forventes det at dette vil være på 1-1,4 millioner fat pr dag, sammenlignet med produksjonsnivåene i oktober.«Forventningen er et koordinert kutt for å redusere et marked med overtilbud og å tilpasse seg langsommere vekst i etterspørselen», skriver analytikerne i Fitch Solutions, ifølge nyhetsbyrået.UOB Bank skriver i en oppdatering at «det er økte forventninger til enighet om visse produksjonskutt mellom Russland og Opec den 6. desember», ifølge TDN Direkt.USA og Kina ble under helgens G20-møte  for å gi rom for handelsdialogMorgan Stanley mener dette kom som en overraskelse.«Avtalen om å fortsette samtalene i 90 dager hvor tariffene settes på hold er en «oppsideoverraskelse»», skriver analytikerne i en oppdatering, ifølge TDN Direkt.Videre skriver meglerhuset at de ser «en liten opside på vekstutsiktene for 2019».Ellers støttes oljeprisen ifølge nyhetsbyrået av nyheter om at den kanadiske provinsen Alberta fra 1. januar vil tvinge oljeprodusenter til et kutt på 8,7 prosent, tilsvarende 325.000 fat per dag, for å håndtere flaskehalsene som har ledet til oppbygging i råoljelagre. Den meste av oljen som produseres i Alberta eksporteres til USA.Equinor stiger 3,69 prosent til 207,90 kroner. Aker BP er opp 5,75 prosent til 257,60 kroner, og DNO klatrer 5,37 prosent til 15,21 kroner.Borr Drilling er opp 6,67 prosent til 28,80 kroner. Subsea 7 styrkes 5,04 prosent til 97,20 kroner, TGS er opp 5,29 prosent til 253,00 kroner, og PGS klatrer 6,15 prosent til 19,50 kroner.BW Offshore hopper 7,82 prosent til 40,00 kroner, mens Seadrill er opp 4,16 prosent til 127,60 kroner.Fersk guidingEn av de få aksjene som faller mandag morgen er Nordic Semiconductor, som har sluppet en fersk guiding.Ifølge meldingen venter selskapet nå inntekter i andre halvår 2018 på om lag 140 millioner dollar, og en bluetooth-vekst på 5-7 prosent. Tidligere har selskapet guidet en omsetning i den lavere delen av intervallet 150-160 millioner dollar og en bluetooth-vekst på 20-25 prosent.Nyheten sender aksjen ned 10,86 prosent til 34,05 kroner.Vinnere og tapereI tillegg til oljeaksjene, er det også markant oppgang for de fleste andre av tungvekterne på Oslo Børs.Norsk Hydro er opp 3,51 prosent, DNB styrker seg 2,71 prosent, mens Telenor stiger 1,17 prosent. Yara klatrer 2,78 prosent.Dagens hittil største vinner på Oslo Børs er Star Bulk Carriers, som fyker opp 23,08 prosent til 104,00 kroner. REC følger rett bak med en oppgang på 10,71 prosent.Høyt oppe på taperlisten finner vi, i tillegg til allerede nevnte Nordic Semiconductor, Philly Shipyard og Wentworth Resources, som faller henholdsvis 8,41 og 7,04 prosent.