Oslo Børs kraftig opp med Solstad i tet

Oljerelaterte aksjer trosser fallende oljepris. 

Midt på dagen fredag er hovedindeksen på Oslo Børs opp 2,17 prosent til 800,61 poeng i det som er årets siste handelsdag. Aksjer og egenkapitalbevis er til nå omsatt for 1,2 milliarder kroner. Utviklingen skjer i kjølvannet av snuoperasjonen i USA i går og opptur i Asia. Tokyo-børsen var imidlertid et unntak, og 2018 ble det første året med børsfall i Japan siden 2011 .Toneangivende Europa-børser trekker oppover.Britiske FTSE 100 stiger 1,66 prosent, tyske DAX 1,7 prosent og franske CAC 40 1,67 prosent.Oljen ned, opp og ned igjenOljeprisene trekker nedover i lunsjtider fredag, etter å ha reagert negativt på gårsdagens tall som viste lagerbygging i USA i forrige uke.Ifølge American Petroleum Institute (API) steg råoljelagrene 6,9 millioner falt til 448,2 millioner fat på økt produksjon ved raffineriene.Faktisk falt oljeprisene til sine laveste nivåer på et år.Brent-oljen faller 0,27 prosent til 53,43 dollar fatet, som er omtrent på nivåene ved stengetid i går.WTI-oljen ligger uendret rundt 45,43 dollar per fat. - Inntil videre vil aksje- og oljemarkedet være et ekko av hverandre. Bekymringer for vekst i verdensøkonomien har tynget aksjer, og oljeprisene er ikke fri for disse bekymringene, sier råvareanalytiker Ahn Yea-Ha hos Kiwoom Securities i Seoul til Reuters.Revansj for oljeaksjer Oljerelaterte aksjer revansjerer seg etter gårsdagens fall.BW Offshore korrigerer opp 5,89 prosent til 31,45 kroner, mens PGS legger på seg 7,5 prosent til 11,49 kroner.Riggaksjer viser vei, og ikke minst Seadrill som trekker opp 6,95 prosent til 79,11 kroner.I olje merker vi oss Aker BP, som stiger 3,7 prosent til 220,40 kroner. Selskapet bekrefter i dag gjennomføringen av King Lear-kjøpet  fra Equinor, som på sin side er opp 2,36 prosent til 184,3 kroner.DNO, som er midt i en ordkrig med Faroe Petroleum , klatrer 2,94 prosent til 12,59 kroner.I tet på gladmeldingPolarcus kom i morges med en gladmelding om flåteutnyttelse, og figurerer høyt på vinnerlisten med en oppgang på 15,16 prosent til 1,05 kroner.Solstad Offshore revansjerer seg med en opptur på 16,27 prosent til 1,758 kroner etter gårsdagens smell.Merkur-noterte Lifecare er fredag opp 22,86 prosent til 43 øre, mens Reach Subsea legger på seg 7,37 prosent til 2,33 kroner.