Oslo Børs rett ned i åpningen

I kjølvannet av rentehevingen i USA  og en ny smell på Wall Street , åpner Oslo Børs rett ned torsdag.Etter 20 minutters handel står hovedindeksen i 802,32, ned 2,02 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 379 millioner kroner.RentedomFederal Reserve besluttet onsdag å heve styringsrenten i USA med 0,25 prosentpoeng, til intervallet 2,25 - 2,50 prosent - det høyeste siden 2008.Selv om president Donald Trump har kalt eventuelle rentehevinger nå for galskap, og kritisert sentralbanksjef Jerome Powell i høye ordelag, var dette helt i tråd med forventningene - og den 4. i rekken i år.I New York ble ble børsene likevel sendt i rødt. Reaksjonen kom trolig ikke på selve rentebeslutningen, men på prognosene og FEDs rentebane. Mange hadde håpet på en pause, men det ligger ikke signaler om en pause i dagens rentebeslutning.Når det gjelder den videre rentebanen er det imidlertid litt mer usikkert. FED nedjusterte prognosene for veksten og inflasjonen i 2019, men vil likevel heve renten neste år, slik det nå ser ut.- Jeg vet ikke helt hva aksjemarkedet så for seg fra Fed, men reaksjonen tyder på at de håpet på et mer «dovish» budskap på gårsdagens rentemøte . Så langt jeg kan forstå, levert de helt etter forventning, skriver sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce , i sin morgenrapport.OljeprisenBrent-oljen er torsdag morgen ned 1,55 prosent til 56,35 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 2,03 prosent til 47,19 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 57,27 dollar fatet ved børsslutt i Oslo onsdag.Oljeprisen har dermed svekket seg rundt én dollar siden Oslo Børs stengte i går.- Onsdagens innhenting var shortdekning. Investorene skiftet kjapt fokus til sviktende fundamentaler i oljemarkedene, inkludert tegn til nedbremsing i den globale økonomien neste år, rekordproduksjon og mangel på tillit med Opecs løfte om å bremse produksjonen, sier oljeanalytiker Xi Jiarui i JLC, ifølge TDN Direkt, og mener at volatilitet i råoljeprisene denne uken har drevet investorene til å lukke posisjonene sine, noe som dermed tar vekk likviditet fra markedet.Flere analytikere mener ifølge TDN Direkt at økt frykt for høyere globalt tilbud og svakere global økonomisk vekst bidrar til press på prisene.«Råoljeprisene ga bort noe av oppgangen i senhandelen etter at Fed signaliserte videre rentehevinger i 2019. Dette ga liv i frykten for at den økonomiske veksten vil lide», skriver ANZ i en oppdatering, ifølge nyhetsbyrået.«Oljen har mistet troen på den globale økonomien og fører til et av de mest dramatiske fallene i prisene på to år og tenner bekymringene om en mulig kommende resesjon», skriver analytiker Phil Flynn i PRICE Futures, ifølge TDN Direkt.Equinor faller 2,16 prosent til 185,85 kroner, mens Aker BP er ned 2,43 prosent til 216,80 kroner. DNO svekkes 2,49 prosent til 12,93 kroner.Norwegian Energy Company (Noreco) er en av dagens aller største tapere med et fall på 8,48 prosent til 210,50 kroner.KriseaksjeXXL stupte onsdag hele 30,14 prosent til 27,00 kroner, med en laveste notering på 21,65 kroner. Torsdag morgen hentet den seg først litt inn, for så å snu videre ned. Aksjen faller nå 2,59 prosent til 26,30 kroner.Tirsdag ettermiddag sendte sportsgiganten XXL ut et resultatvarsel om skuffende utvikling i 4. kvartal , hvor volumet har vært lavt i alle markedene både i perioden før og etter Black Friday-kampanjene.- XXL har rett og slett ikke kontroll. De har solgt varer med tap, og enkeltbutikker har hatt individuelle priser. De har ikke oversikt, sa  analytiker i Kepler Cheuvreux, Christian Olsen Nordby , til Hegnar.no.OppTo av de få aksjene som stiger torsdag morgen, er Axactor og PCI Biotech. Begge på nyheter.Førstnevnte meldte i morges at de har kjøpt en ny usikret portefølje i Spania fra en stor spansk finansinstitusjon, og aksjen stiger 0,78 prosent til 19,11 kroner.PCI Biotech har fått en foreløpig bekreftelse på at sikkerhets-endepunktet er nådd i fimaChem fase 1-utvidelsestudien, og aksjen er nå opp 2,24 prosent til 27,40 kroner.TaperneKun en 15-20 aksjer stiger på Oslo Børs torsdag morgen. Ellers er det helrødt.Norsk Hydro faller 3,82 prosent, Marine Harvest er ned 2,59 prosent, og DNB svekkes 1,64 prosent. Telenor og Yara faller henholdsvis 1,34 og 1,94 prosent.Dagens hittil største taper er Next Biometrics Group, som svekkes 15,40 prosent til 20,60 kroner.