Seniorøkonom: Da må Brexit trolig utsettes

Seniorøkonom Knut A. Magnussen tror ikke Theresa May kan skaffe flertall i parlamentet.

Brexit-usikkerheten fortsetter,og i går ga Storbritannias statsminister Theresa Mays møter som ventet ingen konkrete resultater, skriver seniorøkonom i DNB Markets, Knut A. Magnussen, i sin morgenrapport.- President i EU-kommisjonen Juncker var raskt ute med å avslå muligheten for nye forhandlinger og endringer i den lovmessig bindende delen av avtalen. Han var imidlertid åpen for presiseringer av «backstop» planen. Dette vil ganske sikkert ikke være tilstrekkelig til at May kan skaffe flertall i parlamentet, påpeker Magnussen.I dag og i morgen er toppmøte i Brussel, der May vil møte resterende EU-kollegaer. Den endelige fristen for en avklaring fra britene sin side er satt til 21. januar.- Konsekvensene av et nei til en justert avtale trolig være at Brexit må utsettes. Enten fordi det skal holdes ny folkeavstemning, eller fordi en ny regjering (etter at May har gitt seg eller blitt kastet) vil forsøke å komme frem til en bedre avtale, skriver Magnussen videre.Utelukket rentehevingTirsdag viste tall fra ILO (International Labour Organization) at arbeidsledigheten i Storbritannia endte på 4,1 prosent i oktober, målt ved tre måneders glidende gjennomsnitt. Det var akkurat som ventet.Seniorøkonomen påpeker at de britiske arbeidsmarkedstallene for tiden definitvt kommer i skyggen av Brexit.- Arbeidsledigheten målt ved AKU holdt seg stabil på 4,1 prosent for andre måned på rad ifølge gårdagens tallslipp. Ledigheten var før det nede i 4,0 prosent i tre måneder. Det kan dermed se ut til at ledigheten har passert bunnen, skriver Magnussen.Han påpeker at det stramme arbeidsmarkedet har ført til at lønnsveksten har begynt å ta seg opp.- Utenom bonus steg lønningene i oktober med 3,3 prosent – det høyeste så langt i denne oppgangsfasen. Uten Brexit-usikkerhet ville nok Bank of England vurdert en ny renteheving snart. Det er imidlertid utelukket i dagens situasjon, skriver Magnussen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også