Shutdown legger en ekstra skygge over børsen

Frykten for økonomisk uro er forsterket etter den såkalte shutdownen – eller nedstengningen av offentlige etater – i USA.

Nedstengningen, som trådte i kraft lørdag, kom etter at børsene i USA ble rammet av et nytt kraftig fall fredag. Nedgangen til Dow Jones-indeksen den siste uka er den største siden finanskrisen i 2008.Gregory Daco sjeføkonom i Oxford Economics sier at de underliggende faktorene er sterke og tyder på videre vekst. Men fallende børskurser reflekter en frykt og mulige farer som kan forsterkes.– Det som betyr noe er hvordan folk tolker medvinden. Akkurat nå tror markedet og investorer at vi er på vei inn i lavkonjunktur, sier Daco.Til tross for at de økonomiske pilene peker oppover, er det amerikanske finansmarkedet tydelig preget av mulige konsekvenser av en nedstengning der 380.000 føderalt ansatte er permittert, mens ytterligere 420.000 fremover vil måtte jobbe ulønnet.Nedstengningen er en konsekvens av uenighet i Kongressen om finansiering av president Donald Trumps omstridte grensemur mot Mexico til 5 milliarder dollar.(©NTB)