Sjefanalytiker: Dette blir viktig resten av året

Erik J. Bruce trekker frem flere hendelser som blir viktig i dag og resten av året.

S&P var ned 1,58 prosent torsdag , i Asia er det stort sett ned og futures på amerikanske børser peker ned.«Usikkerhet om budsjettsituasjonen i USA kan ha bidratt til nedgangen. Det er uklart om budsjettforslaget fra Huset, som inneholder en funding av Trumps mur mot Mexico, vil bli blokkert i Senatet. Dermed er det risiko for en partiell nedstengning av offentlig sektor («goverment shutdown»)», skriver sjefanalytiker Erik J. Bruce.Oslo Børs åpner som ventet ned fra start fredag. Hovedindeksen står etter åtte minutters handel i 799,16, ned 0,63 prosent.Les også: Oslo Børs faller fra startLedighetstallKlokken 10 i dag får vi norske ledighetstall for desember, og registrert ledighet har ifølge Bruce vært vanskelig å tolke i det siste fordi endringer i registreringsrutiner har dratt opp ledighetstallene, uten at det i realiteten er blitt flere arbeidsledige.«Korrigerer vi for effekten av rutineendringene, mener vi det fortsatt er en nedadgående trend. Endringer i rutiner kommer til å dra opp ikke bare nivået på ledigheten i desember, men også endringen skal vi tro NAV».«Men vi får korrigerte tall, og disse tror vi kommer til å vise et fall på 500 til 1000 personer denne måneden. Det tror vi er bra i tråd med Norges Banks bilde, om noe kanskje på den sterke siden», fortsetter analytikeren.I ettermiddag får vi endelige tall for den amerikanske BNP-veksten i 3. kvartal. Nordea Markets tviler på at de er noe vesentlig endret og det er også konsensus' oppfatning. «Viktigere i dag er desember tall for FEDs foretrukne inflasjonsmål - PCE. Konsensus venter kjerneinflasjonen inn på 0,2 prosent over måneden, noe som er i stil med trenden gjennom året», mener Bruce.Neste ukes tallDet er ikke de aller viktigste tallene som kommer mens vi er på juleferie, men Bruce trekker frem noen.Onsdag får vi amerikanske boligmarkedstall. Konsensus venter S&P Case-Shiller boligprisindeksen for oktober inn på 5,0 prosent over året.«Veksten har avtatt noe gjennom året i takt med rentene er kommet opp», skriver analytikeren i Nordea Markets.Torsdag får vi amerikanske forbrukertillitstall og flere boligmarkedsindikatorer fra USA. Konsensus venter forbrukertilliten inn på 134,3 i desember, litt ned fra 135,7 i november.«Det er fortsatt høyt i historisk sammenheng», mener Bruce.Venter oppgangFredag i neste uke får vi norske detaljhandelstall for November.«Vi venter en bra oppgang i november på 1,0 prosent, etter noen relativ svake måneder. Vi tror november-tallet er trukket av sterk vekst i handelen i forbindelse med Black Friday. Ideelt burde det ikke påvirke tallene som er sesongjustert, men vi tror ikke sesongfaktoren har fanget opp dette relativt nye fenomenet ennå», heter det fra Bruce.Fra Tyskland får vi flash-inflasjonstall for desember fredag om en uke. Konsensus venter kjerneinflasjonen inn på 1,9 prosent over året, litt ned fra 2,2 prosent i november. Fra USA får vi oljelagretall, i tillegg skal Jerome Powell holde årets siste tale.


Les også