Skrekkaksje så rødt igjen på blytung børs

Hovedindeksen endte på 804,24 torsdag, etter en nedgang på 2,52 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.770 millioner kroner.Wall Street har åpnet nervøst etter gårsdagens smell  i kjølvannet av renteøkningen i USA .Det hjalp nok ikke på stemningen at den viktige Philly Fed-indeksen skuffet stort , selv om jobless claims overrasket noe på oppsiden .Makeløst fra sentralbankToneangivende Europa-børser ser også rødt.Britiske FTSE 100 falt 1,1 prosent etter dagens rentedom , der Bank of England (BoE) for første gang ikke indikerer hvordan siste tids makrotall påvirker sentralbankens pengepolitiske tenkning.Dette har BoE aldri gjort før, og bakgrunnen er naturligvis Brexit-usikkerheten.På kontinentet dro tyske DAX og franske CAC 40 ned hhv. 1,4 og 1,8 prosent.2018 - et år å glemmeDet er nok ikke selve rentedommen (fra USA) som skuffer investorene, men heller det at rentebanen ble kuttet mindre  enn mange hadde håpet på.Styringsrenten i USA er på sitt høyeste siden 2008.- Jeg vet ikke helt hva aksjemarkedet så for seg fra Federal Reserve, men reaksjonen tyder på at de håpet på et mer «dovish» budskap. Så langt jeg kan forstå leverte de helt etter forventning, skrev sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets  i sin morgenrapport.Reuters melder torsdag at aksjeverdier for nesten 7.000 milliarder dollar har forduftet på verdensbasis i 2018.MSCIs verdensindeks er ned rundt 10 prosent, og indeksen risikerer dermed sitt første år med tosifret fall siden finanskrisen.En cocktail med handelskonflikten USA/Kina og stimulanse-stans i sentralbankene som viktige ingredienser ser ut til å sørge for at 2018 blir et år investorer vil glemme.Oljepriser videre nedOljeprisene fortsetter nedturen torsdag ettermiddag, men har hentet seg litt inn utover ettermiddagen.Brent-oljen faller 2,5 prosent til 55,78 dollar fatet, som er markant ned fra rundt 57,30 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er ned 3,3 prosent til 46,57 dollar fatet.Prisfallet var tidligere i dag oppe i over fire prosent - til nivåer som ikke er sett siden september i fjor.Bekymringer for overproduksjon og fallende oljeetterspørsel fortsetter å tynge.Det OPEC-regisserte kuttet på 1,2 millioner fat per dag (fra oktober 2018-nivåer) trer i kraft fra nyttår, men produksjonen er på eller nær rekordnivåer i både USA, Russland og Saudi-Arabia.Saudi-minister Khalid al-Falih forventer ifølge Reuters at globale oljelagre faller innen utgangen av 1. kvartal neste år.Samtidig vurderer han markedet likevel som sårbart for politiske og økonomiske faktorer, så vel som spekulasjon.Blytunge oljeaksjerDagens børsfall skjedde på veldig bred basis, men ikke overraskende finner vi mange oljerelaterte aksjer høyt på taperlisten.Equinor falt 2,2 prosent til 185,70 kroner på dagen energitungvekteren kjøpte 50 prosent av et havvindprosjekt  i Polen, mens Aker BP gikk tilbake 1,3 prosent til 219,40 kroner.DNO trakk ned 4,3 prosent til 12,69 kroner. Faroe-styret gjentok i morges sitt råd  om ikke å akseptere DNO-budet, men DNO har svart med å kjøpe seg ytterligere opp .I oljeservice endte Subsea 7 ned 3,5 prosent til 79,58 kroner, mens riggduoen Seadrill og Borr Drilling gikk tilbake hhv. 5,9 prosent til 74,75 kroner og 4,6 prosent til 20,80 kroner.Smell for laks og HydroLakseaksjer slapp heller ikke unna, og SalMar tynget med et fall på 5,7 prosent til 453,40 kroner.I sektoren for øvrig gikk Lerøy Seafood tilbake 5,2 prosent til 68,04 kroner, mens Marine Harvest endte ned 2,5 prosent til 189,80 kroner.Frontline utmerket seg også negativt i torsdagens handel, og trakk ned 6,2 prosent til 48,80 kroner.Norsk Hydro falt 3,2 prosent til 39,25 kroner på dagens fjerde høyeste volum.Financial Times skriver at USA foreslår å fjerne sanksjoner mot den russiske aluminiumskjempen Rusal, etter at selskapet skal ha tatt nye grep for å distansere seg fra den fortsatt sanksjonerte milliardæren Oleg Deripaska.Aluminiumsprisen har reagert ned på oppslaget, og falt til årsverste på metallbørsen i London.Tidligere i dag ble det også kjent at Hydro har sparket 53 ansatte på aluminaraffineriet Alunorte i Brasil.Stadig rødt i krakkaksje XXL ble slaktet på børsen i går etter tirsdagens resultatvarsel , og nedturen fortsatte med nye 3,3 prosent til 26,10 kroner torsdag.Aksjen var nede i 21,65 kroner på det laveste i går.Selv om den har hentet seg inn fra disse nivåene, er aksjen stadig ned nesten 70 prosent så langt i 2018.- XXL har rett og slett ikke kontroll. De har solgt varer med tap, og enkeltbutikker har hatt individuelle priser. De har ikke oversikt, sa  Kepler Cheuvreux- analytiker  Christian Olsen Nordby til Hegnar.no i går.Les også: Sissener: - Derfor skal du ikke eie XXL Gjengangere til bunnsI toppen av taperlisten finner vi gjengangere som Merkur Market-duoen WR Entertainment og Lavo.tv.De to falt hhv. 12,9 prosent til 6,75 øre og 22,2 prosent til 21 øre.Ytterligere to aksjer falt tosifret, nærmere bestemt Element på minus 12,6 prosent til 63,8 øre og Borgestad på minus 11,2 prosent til 17,50 kroner.I oljeservice tynget Fred. Olsen Energy (som nå skal skifte navn ) ved å falle 8,4 prosent til 1,23 kroner, mens Prosafe falt 7,4 prosent til 13,20 kroner.Opp etter Fredriksen-jafsVinnerlisten, som omfatter drøye 30 selskaper, toppes av Vistin Pharma på pluss 10,1 prosent til 7,44 kroner.Nærmest fulgte Wilson på pluss 8,8 prosent til 18,50 kroner og poLight etter en oppgang på 8,2 prosent til 33 kroner.Odfjell steg 3,2 prosent til 29 kroner.Vi tar også med Axactor, som la på seg 0,8 prosent til 19,11 kroner etter at John Fredriksen tok et nytt, saftig jafs, og nærmer seg 30 prosent.