Støttehjulene er borte - det blir ikke noe julerally

- Det er lite positivitet å spore på Oslo Børs, sier investeringsøkonom Mads Johannesen,

Etter at Oslo Børs slo til med rekordsterke 948,48 poeng i slutten av september, har pilen i all hovedsak pekt nedover.Tirsdag er Oslo Børs ned 0,50 prosent til 815,73 poeng, som betyr at årets tidligere oppgang er forduftet. - Slik det ser ut nå, er det lite positivitet å spore på Oslo Børs. Skal sentimentet skifte før jul er vi avhengige av positive signaler fra FED møtet på torsdag, der sentralbanksjef Jerome Powell kan overraske med å senke rentebanen fremover, sier Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet. Støttehjulene mangler Foreløpige estimater viser at det ligger an til en samlet inntjeningsvekst på 20 prosent for selskapene på Oslo Børs i 2018. Til tross for dette er børsen i negativt terreng for året.- Markedet har begynt å ta innover seg at sentralbanker ikke lenger fungerer som «støttehjul» for markedet, samt at vi er sent i den økonomiske sykelen. Dette gjør investorer nervøse for 2019, sier han til Hegnar.no.- Tar man i tillegg inn økte renter og avtakende vekst i verden inn i regnestykket ser 2019 litt mindre positivt ut enn hva markedet tidligere antok. Dette er hovedgrunnen til en meget svak start på desember måned, mener Johannesen. Nyttårsrakettene spiller inn I et datasett som Hegnar.no har fått tilgang til, har Johannesen sett på OBX-indeksen de siste 20 årene. Her kommer det frem at desember måned i snitt har gitt en positiv snittavkastning på 2,1 prosent.Legger en de 10 siste årene til grunn, har siste halvdel av desember hatt en gjennomsnittlig avkastning på 3,0 prosent. - Historisk kan oppgang i siste del av desember kjennetegnes med flere faktorer. En faktor er at store institusjoner gjør «julerengjøring» i porteføljen sin. Med andre ord at de kvitter seg med årets tapere og kjøper mer av årets vinnere. Dette bidrar til et økt kjøpepress i aksjene som igjen bidrar til positiv avkastning på børsen.- Man skal heller ikke undervurdere effekten av at analytikerkorpset også er mer positivt innstilt inn mot det neste året. Estimatene er gjerne høye inn mot det nye året, før de nedjusteres ettersom månedene går. En siste faktor er ifølge Johannesen «nyttårsraketter», som bidrar til å vekke kjøpsinteressen hos investorer som søker kortsiktig avkastning.Summen av dette skaper økt likviditet, økt interesse for børsen, og har historisk bidratt til oppgang i desember, mener økonomen. Tviler på julerally- Ser vi på utviklingen på verdens børser i år, så er det kun Saudi Arabia, Qatar og Israel som er i positivt terreng hittil i år. Norge var lenge, i kompani med USA, et av få land som var i pluss for året. Slikt sett er det ikke rart at vi også er i negativt terreng for året, da 95 prosent av andre indekser også er det.I tillegg til å være preget av det generelle børsklimaet, veier det tungt at Oslo Børs en råvarebørs.Etter å ha vært oppe i 85 dollar fatet har brent-oljen falt betydelig tilbake. I skrivende stund omsettes et fat for 58,4 dollar fatet, ned 0,54 prosent.- Det kraftige fallet i oljeprisen har også bidratt sitt til at spesielt internasjonale investorer selger seg ut av Oslo Børs, som er sterkt korrelert med energiprisene.