Stor spenning før rentemøte i USA

FILE- In this Sept. 26, 2018, file photo Federal Reserve Chairman Jerome Powell listens to a question during a news conference in Washington. The Federal Reserve is poised Wednesday, Dec. 19, to raise its key interest rate for the fourth time this year. But beyond that, its plans are shrouded in uncertainty. (AP Photo/Susan Walsh, File) Susan Walsh

Børsfall og internasjonal økonomisk usikkerhet skaper spenning før onsdagens varslede renteøkning i USA.De fleste økonomiske analytikere venter fortsatt at sentralbanken vil gjøre som tidligere varslet og heve renta. Men det kraftige børsfallet og en svekkelse av det amerikanske boligmarkedet den siste tiden har åpnet en mulighet for at rentehoppet utsettes.– Når den globale økonomien, inkludert USA, står overfor lavere vekst i 2019, inflasjonen er under kontroll og amerikanske aksjer er i en korreksjon, kan det hende at dette ikke er det beste tidspunktet å heve rentene, sier analytiker Craig Erlam fra selskapet OANDA.På bakgrunn av disse faktorene virker det sannsynlig at sentralbanken i alle fall vil moderere sine prognoser om ytterligere rentehevninger lenger fram i tid.USAs president Donald Trump har gjentatte ganger kritisert sentralbanken og bedt den om ikke å heve renta. Dette har ført til sterke reaksjoner siden sentralbanken skal opptre uavhengig, og det spekuleres på om sentralbanksjef Jerome Powell er blitt mer bestemt på å heve renta for å demonstrere sin selvstendighet.Selv om børsene har falt kraftig den siste tiden, ser den amerikanske realøkonomien fortsatt sterk ut. Arbeidsledigheten ligger på 3,7 prosent, det laveste nivået på nesten 50 år.(©NTB)