Stygg XXL-skrell på rød børs

Tungt i olje, men Norsk Hydro og Norwegian viste styrke.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 838,67 torsdag, etter en nedgang på 0,70 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.806 millioner kroner.Wall Street åpnet opp i kjølvannet av dagens gledelige jobbtall fra USA .Toneangivende Europa-børser endte ned etter dagens ECB-dom.Britiske FTSE 100 falt 0,1 prosent, tyske DAX marginalt og franske CAC 40 0,3 prosent.Tar bort eneste driverDen europeiske sentralbanken (ECB) kunngjorde i dag avslutning av sitt obligasjonskjøpsprogram - som ventet.- Vi snakker om en de facto endring av pengepolitikken. Pengepolitisk blir det en liten innstramning, i den forstand at balansen ikke øker lenger, legger han til, sa sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge i et intervju med Hegnar.no i går .Men selv om kjøpene avsluttes, vil ECB forsikre markedet om at det ikke blir nedgang i balansen umiddelbart, og banken vil derfor reinvestere hovedstolen fra alle papirer som går til forfall.ECB-sjef Mario Draghi måtte på pressekonferansen i kjølvannet av dagens møte erkjenne at risikoen i eurosonen heller mot nedsiden .- Det er klart at QE, spesielt i deler av denne perioden (de siste fire årene), har vært den eneste driveren av dette oppsvinget, og vi kan komme med mange tall om hvordan QE endret finansieringsklimaet, sa han ifølge Reuters.Sentralbanksjefen innrømmer at driverne av gjenopphentingen er svakere.- Når vi ser på alle disse driverne; ja, det stemmer, det er bare svakere. Det er bare svakere, og det er ikke et engangstilfelle. Det har vært svakere i en stund nå, og det er, på en måte, diskusjonen, sa han.Oljeprisen ser rødtOljeprisene har snudd oppover utover ettermiddagen.Brent-oljen stiger 0,9 prosent til 60,70 dollar fatet, som likevel er litt ned fra rundt 60,80 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er opp 1,0 prosent til 51,66 dollar fatet.- Nyheten om at Kina ser ut til å omformulere Made in China 2025 ga håp om at handelssamtalene går bedre enn ventet, skrev ANZ ifølge Reuters tidligere torsdag.Nyhetsbyrået viser også til at kinesiske statlige selskaper har gjort sine første store kjøp av soyabønner fra USA etter våpenhvilen i handelskrigen.Samtidig er oljemarkedet fortsatt under press fra høye oljelagre, og tall fra amerikanske energimyndigheter viste i går et lavere lagertrekk enn ventet sist uke.Blytunge oljeaksjerPå Oslo Børs falt Equinor 1,1 prosent til 195,90 kroner etter at Pareto nesten har halvert kursmålet og roper selg .Samme meglerhus har kuttet kursmålet på Aker BP fra 325 til 300 kroner, og sendte denne aksjen ned 2,8 prosent til 239,60 kroner.Aker-kursmålet kuttes fra 700 til 570 kroner, og aksjen falt én prosent til 493,50 kroner.DNO gikk tilbake 2,7 prosent til 14,14 kroner i kjølvannet av gårsdagens Faroe-bud , som ble slaktet av Faroe-styret .Oljerelaterte aksjer slet generelt, og i oljeservice merker vi oss Subsea 7 på minus 2,8 prosent til 86,38 kroner og PGS på minus 5,8 prosent til 14,48 kroner.Førstnevnte falt til tross for tildeling av kontrakter fra ExxonMobil .Norsk Hydro-løftBlant tungvekterne for øvrig var ikke utslagene de største.Yara, Telenor og Marine Harvest utmerket seg negativt ved å falle 1,2-1,4 prosent.På den positive siden steg Norsk Hydro 1,2 prosent til 40,80 kroner på dagens tredje høyeste volum.Selskapet omtaler torsdag en uavhengig, brasiliansk ekspertstudie som konkluderer med at det ikke var noe overløp fra Alunortes rødslamdeponier under regnfallet i februar.Studien, konkluderer også med at Alunorte - når det gjelder behandling av spillvann - trygt kan produsere med full kapasitet (på 6,3 millioner tonn alumina i året).Analytikerne i Morgan Stanley har for øvrig senket kursmålet på Hydro .Norwegian var også blant lyspunktene, og lettet 4,3 prosent til 207,60 kroner. Selskapet kunne i dag glede seg over en svensk førjulsgave .Stygg XXL-smellXXL stjal de negative overskriftene, og ble straffet med et kursfall på 7,7 prosent til 37,80 kroner.Credit Suisse har nedjustert aksjen fra outperform til nøytral og kuttet kursmålet fra 70 til 44 kroner.SpareBank 1 Markets har kuttet sitt kursmål fra 40 til 37 kroner, ifølge en oppdatering Hegnar.no har fått tilgang til.Meglerhuset opprettholder sin salgsanbefaling.Blant få aksjer som faller mer finner vi solparkselskapet Aega, som trakk ned 11,1 prosent til 80 øre på Oslo Axess.WR Entertainment topper taperlisten, med sitt fall på 16,7 prosent til 10 øre på Merkur Market.På Merkur Market finner vi også Induct, som falt 8,9 prosent til 5,60 kroner. Toppsjefen kjøpte i dag nye aksjer i selskapet for å kompensere for utlånte aksjer som ikke er returnert, og anses som tapt .Tvenge-favoritt i tetVinnerlisten toppes av Hiddn Securities, der brødrene Øystein og Torstein Tvenge er de største aksjonærene.Hiddn annonserte onsdag kveld en intensjonsavtale med Singapore-baserte Tactilis om en sammenslåing .- Målet er å skape det bransjeledende selskapet innen biometrisk autentisering, kryptering og utvikling og produksjon av multifunksjonskort, og Tactilis utgjør en perfekt partner for å skalere vår felles virksomhet globalt, sier konsernsjef Carl Espen Wollebekk i Hiddn til Hegnar.no .Markedet reagerte med å sende aksjen opp hele 21,8 prosent til 1,48 kroner.Nærmest på vinnerlisten finner vi Fred. Olsen Energy, som spratt opp 10,1 prosent til 1,75 kroner.Sunnmøringer gir gassVi merker oss også Ålesund-baserte Hexagon Composites, som denne uken har kommet med to nyheter DNB Markets mener støtter den langsiktige utviklingen .- I USA innebærer godkjennelsen av transport- og lagringløsningen for hydrogen med et trykk på 950 bar at kundene nå kan tilbys mer kapasitet pr transport og samtidig en mer fleksibel, det vil si en raskere og mer mobil, løsning ved etablering av nye hydrogenstasjoner, skriver meglerhuset.Meglerhuset har en kjøpsanbefaling med kursmål 35 kroner. Aksjen steg 4,4 prosent til 25,20 kroner.Til slutt tar vi med Biotec Pharmacon, som endte opp 5,5 prosent til 4,01 kroner på distribusjonsavtale for enzymet cod UNG med et stort, japansk selskap.


Les også