- Svakeste nivå siden tidlig 2018

Sjefanalytiker i Nordea Markets om dagens viktigste hendelser.

Mandag ble en dårlig dag på amerikanske børser med S&P ned mer enn to prosent.S&P 500 var på det laveste ned 2,5 prosent til ny intradag-bunn for året på 2.530,54. Selv om den brede indeksen hentet seg litt inn mot slutten, klarte den ikke å unngå sin laveste sluttnotering i 2018 på 2.545,94.Les også: Årsverste på Wall Street«Det fortsetter ned i Asia mens amerikanske futures er i null. Fra toppen i september er S&P nå ned mer enn 13 prosent», påpeker sjefanalytiker Erik J. Bruce i Nordea Markets i morgenrapporten.Lange amerikanske renter falt i takt med redusert risikovilje.«Det er mulig det er nervøsitet foran onsdagens rentemøte i USA som preger markedet. Der vil Fed ikke bare øke rentene, men fortsatt varsle flere renteøkninger neste år selv om dot plottet ( Feds renteprognoser) nok vil bli noe lavere enn sist», heter det fra Bruce.En mye svakere enn ventet lokal bedriftsindikator (Empire State) og en svakere enn ventet boligbyggerindeks (NAHB) kan også ha bidratt til økt bekymring for lavere vekst, mener han.OljeprisenOljeprisen falt i går på dagen og kvelden og handler nå 58,56 dollar per fat.«Det bidro til en oppgang i EURNOK og vi handler nå 9,81 svakeste nivå på NOK siden tidlig 2018. Det er antagelig ikke bare oljepris, men hva som ser ut som en vanlig kalendereffekt mot årsslutt som trekker opp krysset», skriver analytikeren.Nordea Markets tror fortsatt at kronen skal styrke seg i 2019, når kalendereffekten forsvinner.«Selv om markedet bryr seg mindre enn før, vil rentehevninger fra Norges Bank også bidra til sterkere kroner».Setter tonenTyske IFO-tall kan ifølge analytikeren sette tonen i dag. Konsensus venter disse inn på 101,8 i desember mot 102,0 forrige måned.«IFO-tallene er kommet litt ned siden sommeren, men holder seg fortsatt på solide nivåer i et historisk perspektiv», skriver Bruce.Forrige uke fikk vi tyske PMI-er. Disse var svake og indikerer svakere tysk vekstmoment.«Noe av forklaringen er lav bilproduksjonen i Tyskland. EU besluttet tidligere i år å heve utslippskravene til biler. De tyske bilprodusentene har slitt med å håndtere disse kravene med midlertidig lav produksjon», skriver Bruce i rapporten.Ellers får vi amerikanske boligmarkedstall i dag med antall byggetillatelser og igangsettelser i november.«Fokus mot boligmarkedet har økt med klare svakhetstegn. I går falt boligbyggerindeksen NAHB til 56 fra 60 sist godt under konsensus. Den er fortsatt på relativt gode nivåer. Boligmarkedet er av de mest rentesensitive delene av amerikansk økonomi og skal kjøles ned av rentehevingene», forklarer analytikeren i Nordea Markets.Sentralbanksjef Øystein Olsen taler i dag ved Regional Nettverk i Oslo.