I helgen ble det klart at USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping  på 90 dager for å gi rom for handelsdialog.- Dette var det beste man kunne håpe på. Det er gode nyheter for finansmarkedene og verdensøkonomien, og det baner vei for en reell avtale i 2019, som fjerner alle pålagte avgifter og fører til en ytterligere åpning av det kinesiske markedet, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge i en kommentar Hegnar.no har fått tilgang til.Ser humper i veienHan mener Trumps behov for en avtale med Kina og en sterk amerikansk økonomi når han går inn i valgkampen 2020 øker sjansen for at handelskrigen avsluttes i 2019.- Det kommet til å bli humper i veien, men vi venter nå en avtale neste år, og oddsene faller for at det kan komme så tidlig som ved utgangen av 1. kvartal, fortsetter Jullum.Ifølge sjeføkonomen er avtalen så god som den kan bli på dette stadiet.- Avtalen viser etter vår oppfatning at Trump nå for alvor vil gå inn i forhandlinger, etter at han i lang tid har sagt at dette ikke var tiden for å snakke. Etter at han forlot forhandlingsbordet i mai, var det klart han ønsket å sette press på Kina -først ved å heve tollsatser - før han var klar til å snakke, sier han.- Dømt ut fra hans initiativ for å starte handelsforhandlingene igjen, mener han at han har lagt så mye press som han kan på Kina og at flere tollsatser kan ende opp med å skade hans egen posisjon i handelsforhandlingene. Som vi har hevdet, kan en ytterligere eskalering skade den amerikanske økonomien og aksjemarkedene ytterligere, legger Jullum til.- Intense samtalerSjeføkonomen spår intense forhandlinger mellom de to sidene de neste tre månedene, men regner altså med at veien mot en avtale blir humpete.- Mest sannsynlig vil Kina sende et stort lag av tjenestemenn til Washington så tidlig som i midten av desember. Trump og Xi ble også enige om å treffes igjen snart. Et møte vil mest sannsynligvis finne sted i løpet av 1. kvartal neste år, tror Jullum.Avsluttes handelskrigen mellom USA og Kina neste år, vil det ifølge Danske Bank-økonomen fjerne en betydelig negativ halerisiko for verdensøkonomien og finansmarkedene.- Sannsynligheten for «fase tre» (som Trump har kalt det), med en ytterligere eskalering, har nå blitt redusert og bør dermed allerede nå være positivt for markedssentimentet. En løsning på handelskonflikten vil gjøre verdensøkonomien mer robust, og vil ikke minst understøtte en positiv utvikling i Kina i løpet av året. Det vil bidra til å fjerne en betydelig motvind for den største bidragsyteren til global vekst, ettersom Kina driver en tredjedel av veksten globalt, forteller Jullum.Hva sier «hauken»?Et kritisk punkt for Trump vil ifølge sjeføkonomen bli å adressere «Made in China 2025».- Trump vil sannsynligvis møte kritikk fra noen andre republikanere og fra demokrater om en avtale med Kina ikke håndterer «Made in China 2025», med store investeringer i teknologi. Det er ikke nevnt i det hele tatt i uttalelsen, og det er en av Kinas røde linjer i handelskrigen. Kina ser det rett og slett som nødvendig for å fortsette å klatre på utviklingsstigen, sier Jullum.Han påpeker også at USAs handelsutsending Robert Lighthizer og Trumps handelspolitiske rådgiver - «ultra-hauken» Peter Navarro - kan være misfornøyd med avtalen, ettersom disse ser ut til å være i favør av å gå «hele veien» med tollsatser.- Men Trumps smerteterskel er sannsynligvis ikke høy nok når det gjelder den økonomiske kostnaden innenlands, da han har begynt å se frem mot presidentvalgkampanjen. Etter vår mening trenger han en handelsavtale i 2019. Til tross for en viss kritikk, tror vi at Trump vil kunne selge den som en stor seier til sine velgere, fortsetter Jullum.- Han vil peke på (a) han er den første presidenten som virkelig har stått opp mot Kina og (b) han har sikret en stor økning i kjøp av jordbruksprodukter og energi fra Kina og videre åpning av det kinesiske markedet, avslutter sjeføkonomen.