Uken blir kritisk for oljeprisen

Oljeprisens fall på over 30 prosent siden oktober har vekket stor oppmerksomhet blant spekulanter og finansmedier. I kommende uke rettes alt fokus på Opec+ møtet. Deres konklusjon kan ha stor betydning for verdensøkonomien fremover.

(Gjestekommentar): Dersom majoriteten av analytikerne som uttalte seg om oljeprisen i begynnelsen av oktober hadde fått rett, hadde vi i dag hatt en oljepris på rundt hundre dollar fatet.Deres analyser tok utgangspunkt i et betydelig bortfall i tilbudet fra Iran, vedvarende lammet produksjon i Venezuela og en stadig stigende etterspørselsvekst. Slik ble det ikke.Donald Trumps sanksjoner mot Iran viste seg å være langt mindre omfattende enn markedet først fryktet, og etterspørselssiden preges negativt av usikre markeder og geopolitisk uro. I tillegg har USA større produksjon av skiferolje enn noen gang og oljelagrene stiger.Vi har rett og slett fått et uventet tilbudsoverskudd i markedet, noe som har medført et fall i oljeprisen fra 86 til 59 dollar fatet. Denne nedgangen på over 30 prosent kan per definisjon kategoriseres som et krakk.Må redusereOm oljeprisen skal kunne komme tilbake til gamle høyder, er vi avhengig av en reduksjon i tilbudet eller en økning i etterspørselen. Begge deler kan skje kommende uke.Under helgens G20 møte møtte Donald Trump Kinas president Xi Jinping til middag. Utfallet av deres samtale kan potensielt føre til mindre fiendtlighet mellom de to stormaktene og en nedrustning av handelskonflikten. Dette vil i sin tur kunne gi positive ringvirkninger for sentimentet i verdensmarkedet, som igjen medfører større optimisme for oljeprisen.I tillegg uttalte Fed-sjef Jerome Powell på torsdag at styringsrenten i USA nærmer seg et normalnivå. Dette står i kontrast til uttalelsen hans i september da han mente renten fortsatt skulle en god del opp. Sentralbanksjefens ferske uttalelse gir markedet tro på at rentene vil være noe lavere enn fryktet fremover, hvilket er positivt for selskapenes økonomi og dermed et argument for høyere etterspørsel etter olje.TilbudssidenPå tilbudssiden er det ukens Opec+ møtet som står i fokus. På fredag samles nemlig noen av verdens fremste oljeprodusenter, som Saudi-Arabia, Russland, Venezuela og Iran for å diskutere sin produksjonsstrategi fremover.Flere analytikere mener Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman ikke er fornøyd med dagens lave oljepris og er avhengig av en høyere pris for å opprettholde budsjettene. I tillegg må han tenke på Saudi Aramcos notering, og vil sannsynligvis derfor ha oljeprisen opp i 70-80 dollar.Dersom Saudi-Arabia og Russland blir enige om å kutte produksjonen, hvilket ryktene antyder, vil vi kunne få et betydelig hopp i oljeprisen i påfølgende uke.CMC Markets tradere er tydelige i sine forventinger til utviklingen fremover. Fredag kveld var 80 prosent av traderne som er eksponert i oljeprisen posisjonert for oppgang. Om de får rett avhenger av en prins og noen presidenter.


Les også