Ambivalent år for oppkjøp og fusjoner: Færre, men større milliard-dealer

Foto: Gard Setsaas/Finansavisen.

I 2018 ble det gjort M&A-transaksjoner til en verdi som tilsvarer nesten tre ganger det norske oljefondet. Kineserne byttet ut USA med Europa for å stille kjøpsulten.

Det ble gjort oppkjøp og fusjoner for totalt 3,53 billioner dollar, tilsvarende 30,6 billioner eller 30.600 milliarder kroner, i 2018, ifølge en fersk rapport fra Mergermarket.Det er 11,5 prosent høyere enn i 2017, og det tredje beste året siden Mergermarket begynte å føre statistikk i 2001.Oljefondet har til sammenligning en verdi på 8.200 milliarder kroner.Verdiøkningen skyldes utelukkende at dealene var større. Antallet falt for første gang siden 2010.Totalt ble det gjort 19.232 M&A-dealer i løpet av fjoråret.Den gjennomsnittlige deal-størrelsen var på 384,8 millioner dollar, tilsvarende vel 3,3 milliarder kroner. Siden statistikkføringen begynte er det kun 2015 som kan skilte med et høyere snitt.Den største dealen i fjor sto Takeda for med oppkjøpet av Shire for 79,7 milliarder dollar.Det tilsvarer svimlende 690 milliarder kroner.Store svingninger- Med så mange markedsbevegende faktorer som svingte gjennom året, har det forståelig nok vært et noe ambivalent 2018 for oppkjøp og fusjoner, sier analysetopp Elizabeth Lim i Mergermarket.2018 var lenge et svært bra børsår med stadig nye rekorder frem til september, før oppgangen fordunstet, sammen med en helsprekk i oljeprisen, mot slutten av året.- Intensiverende handelspenninger, politisk ustabilitet og økt regulatorisk kontroll hadde effekt på antallet avtaler som ble inngått gjennom året, selv om avtalestørrelsene – drevet av billig finansiering, press på selskapene for å konsolidere og konkurranse fra sponsorer - forble relativt høye, sier Lim som har ansvar for amerika-regionen.Hun viser til transaksjonen der Comcast betalte 51,5 milliarder dollar for å ta over Sky, etter å ha gått opp betydelig fra utgangspunktet for å slå konkurrenten Twenty-First Century Fox i budkampen.Som følge av turbulensen i verdens finansmarkeder som oppsto i fjor høst, var verdien av transaksjonene gjort i andre halvår 27,5 prosent lavere enn i første halvår.Sulten på EuropaØkte spenninger mellom USA og Kina gjennom året bidro til at kineserne kjøpte amerikanske selskaper for kun tre milliarder dollar i fjor, tilsvarende en nedgang på hele 95 prosent sammenlignet med for to år siden.Samtidig økte den kinesiske appetitten for europeiske selskaper kraftig.Totalt brukte kineserne 60,4 milliarder dollar på oppkjøp- og fusjonsavtaler i Europa i fjor, etter en økning på 81,7 prosent fra 2017.Totalt investerte asiatiske investorer 214,5 milliarder dollar i Europa i 2018 – det høyeste noensinne.Goldman på toppGoldman Sachs var – i likhet med året før – desidert størst på finansiell rådgivning globalt, og bisto i totalt 382 dealer verdt rett nord for én milliard dollar.Morgan Stanley klatret fra tredjeplass til andreplass, mens JP Morgan gikk motsatt vei.Målt etter verdi var Goldman Sachs størst også i Norden med Nordea på andreplass.JP Morgan kapret igjen tredjeplassen foran SEB som havnet akkurat utenfor pallen. Carnegie havnet på en 13. plass etter et kjempesprang fra året før som endte med 48. plass.Beste helnorske meglerhus totalt sett i Norden var Arctic Securities på 19. plass.Størst i NorgeI Norge delte Barclays førsteplassen med LionTree Advisors målt etter verdi, med Bank of America Merril Lynch på tredje og Arctic på fjerde.Her havnet Goldman på en femteplass med dealer for totalt 3,8 milliarder dollar.Det største antallet transaksjoner var det ikke overraskende DNB Markets som sto for med totalt 18 stykker, én mer enn året før.Pareto Securities og ABG Sundal Collier tok seg av henholdsvis 16 og 15 transaksjoner, og tok dermed de to siste pallplassene. For begge var det en nedgang på fem transaksjoner fra 2017.Les også: LionTree størst på M&A i Norden