SAS A330 tar av mot New York

Analytiker venter nytt SAS-overskudd

Selv om flyselskapet flyr mot nok et overskudd, tror ikke Jacob Pedersen i Sydbank på et oppkjøp i år.

-Trafikktallene er stort sett som forventet. Ikke prangende med tilbakegang i passasjertallet – men med medvind fra valutaene oppnår SAS en høyere billettpris, sier analysesjef Jacob Pedersen i Sydbank til Hegnar.no.Rett i underkant av 1,9 millioner passasjerer fløy med SAS i desember, viser selskapets ferske trafikkrapport.Det tilsvarer en nedgang på 1,9 prosent fra samme måned året før.Kapasiteten var riktignok også 1,9 prosent lavere, noe som betyr at det var marginalt trangere om plassen i SAS-flyene.Fyillingsgraden økte med 0,1 prosentpoeng til 68,9 prosent.Bedre inntjeningSom Pedersen i Sydbank påpekte bidro valutakursutviklingen til at selskapet oppnådde høyere priser for billettene.Yielden (inntjening pr passasjerkilometer) økte med 4,4 prosent til 0,93 svenske kroner i nominelle termer, mens justert for valutaendringer var økningen var på mer beskjedne 0,5 prosent.- Trafikkinntektene i desember er ca. 100 millioner svenske kroner høyere enn i 2017, slår Pedersen fast.For regnskapsåret 2019 som helhet venter Sydbank-analytikeren at SAS vil levere nok et overskudd, men at det vil bli svakere enn i 2018 da selskapet fløy inn et overskudd på hele 1,6 milliarder svenske kroner.Oppkjøp?SAS har i mange år vært gjenstand for oppkjøpsrykter, og da særlig knyttet til Star Alliance-partneren Lufthansa.Disse spekulasjonene har tiltatt de seneste årene ettersom SAS har forbedret seg på flere områder og dermed har begynt å generere overskudd.I europisk luftfart har en stadig hardere konkurransesituasjon ført til økt konsolidering, og i høst flagget Nordea SAS som en potensiell oppkjøpskandidat.- Kan SAS bli gjenstand for et oppkjøp allerede i år?- Det forventer jeg ikke. Både den svenske og norske stat har solgt aksjer – og SAS har gjort en aksjeemisjon i løpet av de seneste to årene. En mulig kjøper ville ha gjort et oppkjøp i den forbindelse, mener flyanalytikeren. I november 2017 hentet selskapet inn 1,27 milliarder svenske kroner gjennom en rettet emisjon. Pedersen anbefaler kundene sine å kjøpe SAS-aksjen som har steget rundt 6,4 prosent siden årsskiftet, men som faller rundt 1,4 prosent etter publiseringen av onsdagens trafikkrapport.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også