Blodrødt for USA-futures: - Investorer har offisielt panikk

Amerikanske indeks-futures peker ned i morgentimene før åpning på Wall Street. S&P 500 peker ned 1,72 prosent, mens Dow Jones handles ned 374 poeng, eller 1,6 prosent.Verre blir det for Nasdaq, ettersom Nasdaq-futures peker ned 2,83 prosent, eller 185 poeng, i skrivende stund. Dette tilsier en åpning på 6.190,75. Mye skyld kan rettes mot Apple, ettersom konsernsjef Tim Cook varslet investorer onsdag at de ville redusere guidingen for første kvartal. I brevet skylder Cook på en rekke ulike faktorer, blant annet en svakere kinesisk økonomi og lavere iPhone-salgsinntekter enn ventet.Advarselen fra Apple understreker den sentrale rollen som Kina spiller i global handel, og virkningen av svakere vekst i verdens nest største økonomi. Kina er et stort marked for Apple, og utgjør om lag 15 prosent av salget. Kina føler effekten av generelt dystre handelsutsikter og regjeringens forsøk på å håndtere risikofylte utlån etter en rask økning i gjeldsnivåene. Veksten i 2018 er i rute til å være den svakeste siden 1990. 2019 ser enda verre ut. Kort tid etter nyheten, stupte aksjen om lag syv prosent eller omtrent ti dollar per aksje. På sitt laveste ble aksjen handlet nær 145,9 dollar, altså ned 32 prosent fra toppen i oktober. Warren Buffetts Berkshire Hathaway og det norske Oljefondet er blant de som ventes å få store, urealiserte tap ved åpning i USA. - Investorer har offisielt panikkAksjemarkedet gikk inn i panikkmodus etter en vill slutt på 2018, som betyr at det er på tide å kjøpe aksjer, ifølge Tobias Levkovich, sjefsstrateg i Citigroup.Citigroups «Panikk/Eufori» -modell nådde panikknivåer etter et massivt fall i aksjepriser forrige måned, sa Levkovich. Dette tyder på «høy sannsynlighet for å tjene penger, med et potensiale for 18 prosent oppside over ett år», skrev Levkovich i et notat til sine klienter mandag.Modellen, som inkluderer faktorer som nyhetsvinkling, gjeldsgrader og aktivitet i opsjonsmarkedet, har hatt bra suksess i å forutse opp- og nedturer for aksjer. Modellen nådde «eufori» -nivåer i 1999 før dotcom-boblen sprakk i 2000. Den traff «panikk» -nivået sist i 2016, da presidentvalget i USA var på sitt heftigste.Modellen nådde eufori i oktober 2017, men etter S&P 500 leverte sitt største årlige tap siden 2009, verste måned siden februar 2009, samt svakeste desember siden 1931, har ting endret seg.Aksjer falt da Wall Street begynte å ta innover seg muligheten for avtagende, global økonomisk vekst, potensielle pengepolitiske feiltagelser fra den amerikanske sentralbankens side, samt de pågående handelsforhandlingene mellom Kina og USA.Denne nedgangen førte til at Levkovich barberte sine S&P 500-estimater for 2019 til 2.850 fra 3.100.- Stygt kan være ordet som beskriver den siste måneden for aksjer, med klare bevis for kjøperstreik, sa Levkovich.- Verdsettelser viser en 16 prosent oppside når sentimentet har falt i panikk, la han til.- På dette tidspunktet ser vi muligheter med vår sentimentindikator, som innebærer en mer enn 97 prosent sjanse for at S&P 500 vil stige dette året.