Bloomberg: Smutthull lar Oljefondet øke kulleksponering

 Fra slutten av året til utgangen av 2017 økte fondets andel av gruveselskaper med ti prosent

Børs

Statens pensjonsfond, også kalt Oljefondet, har økt sin eksponering mot kull selv etter å ha blitt pålagt restriksjoner på investering i fossilt brensel som er sett på som en av de største driverne for global oppvarming, ifølge en rapport. Det skriver Bloomberg  onsdag.Funnene viser hvordan forbudet, som begrenser investeringer i selskaper som får mer enn 30 prosent av sine aktiviteter eller inntekter fra kull, fortsatt tillater investeringer i kullgiganter som Glencore Plc og gruveselskapet BHP Group Ltd, skriver Bloomberg.Opposisjonspolitikere og miljøgrupper har oppfordret Norge til å lukke slike «smutthull», da regjeringen forbereder seg til å presentere en gjennomgang av lovene i år.Stortinget lovfestet kullforbudet i 2015. Men fra slutten av året til utgangen av 2017 økte fondets andel av gruveselskaper med ti prosent, eller 12 prosent justert for utbetalinger, skriver non-profit-organisasjonen InfluenceMap i en rapport onsdag, ifølge Bloomberg.Samtidig viser rapporten at pensjonsfondet har kommet et godt stykke i å bli kvitt kull fra porteføljen, hovedsakelig ved salg. Fondets eksponering mot kull ble redusert med hele 63 prosent i løpet av 2014 og 2015, ifølge Bloomberg, altså før det ble innført restriksjoner av stortinget. Oljefondets eksponering mot kull, det vil si fondets andel av kullselskaper som en del av sine totale eiendeler, er mindre enn halvparten av verdens 60.000 største børsnoterte fond. Smutthull i kullkriterierFunnene foreslår heller ikke at Oljefondet ikke overholder restriksjonene, skriver Bloomberg.Likevel tilrettelegger forbudet for investering i noen av verdens største kullprodusenter, siden produksjonen deres ligger under 30-prosent-terskelen, selv om de overstiger andre gruveselskaper i absolutte termer.- Våre kullkriterier er spesifikt formulert til å bare inkludere hensyn til inntekter eller aktivitet, og dermed ikke beholdninger, skriver presseansvarlig for Norges Bank Investment Management Marthe Skaar i en epost til Bloomberg.- Disse tallene er ikke relatert til kullkriteriene våre, avslutter Skaar.

kull
oljefondet
statens pensjonsfond norge
statens pensjonsfond utland
nbim
norge
glencore
Nyheter
Børs