Børstaper snur opp på storkjøp – Next faller til ny bunn

Midt på dagen peker pilene ned på Oslo Børs, men flere aksjer utmerker seg positivt.

Midt på dagen tirsdag står hovedindeksen på Oslo Børs i 834,6 poeng, ned 0,25 prosent.Hittil er det omsatt aksjer og egenkapitalbevis for om lag 1,5 milliarder kroner.Telenor snur nedMidt på dagen er Telenor-aksjen ned 0,24 prosent til 165,54 kroner, etter en solid oppgang fra oktober. DNB Markets fastholder sin kjøpsanbefaling på aksjen, mens kursmålet nedjusteres med ti kroner til 190 kroner pr aksje, skriver TDN Direkt.Nedjusteringen av kursmålet kommer etter at meglerhuset har justert estimatene for noe økte kostnader på kort sikt, delvis oppveid av en positiv valutakursutvikling, og et noe lavere potensial for datterselskapet Dtac i Thailand, ifølge TDN.Overskudd langt større enn ventetLandene i euroområdet hadde et handelsoverskudd på 19,0 milliarder euro i oktober, ifølge vår finanskalender.Handelsoverskuddet var ventet til 13,7 milliarder euro.Børstaper snur oppI desember i fjor omtalte Finansavisen at Ferd hadde tapt 230 millioner på XXL-aksjer på papiret, etter at Andresen-familiens investeringsselskap Ferd startet å hamstre aksjer for om lag ett år siden.Etter dette har Ferd fortsatt å hamstre XXL-aksjer, blant annet kjøpte selskapet 3,66 millioner aksjer 19. desember. Frem til nyttår hadde Ferd i desember kjøpt 4,1 millioner XXL-aksjer. I forrige uke fortsatte Andresen-selskapet å øke eierandelen, ved å kjøpe ytterligere 3,1 millioner aksjer.Basert på en snittkurs på 26,74 kroner mellom 19. desember og 11. januar, betyr det at Ferd har kjøpt XXL-aksjer for 194 millioner kroner den seneste måneden, skriver Finansavisen.Etter nyheten snur XXL-aksjen opp etter et svakt år på børsen, og er i skrivende stund opp 3,26 prosent til 28,5 kroner. På ett år har aksjen stupt hele 66,86 prosent fra 86,14 kroner.Nedgraderer solPareto Securities nedgraderer sin anbefaling på Scatec Solar til hold fra kjøp, ifølge TDN Direkt.Meglerhuset hever samtidig kursmålet til 77 kroner fra tidligere 70 kroner.«Vi hever kursmålet med 10 prosent for å reflektere forbedret risk/reward etter Equinors kjøp av en 10 prosent eierandel, men nedgraderer til hold etter en sterk aksjeutvikling nylig», skriver meglerhuset.Scatec-aksjen er i skrivende stund uendret rundt 80 kroner, men opp 58,4 prosent på ett år.Starter dekningNordea Markets starter dekning av Entra-aksjen med en kjøpsanbefaling, ifølge TDN Direkt.Kursmålet er på 130 kroner, noe som betyr at meglerhuset ser en oppside på over 10 prosent fra dagens nivåer.Entra-aksjen er i skrivende stund opp 0,86 prosent til 117,4 kroner.SelgerTidligere konsernsjef og styremedlem i Next Biometrics kvittet seg mandag kveld med 23 prosent av sine aksjer og opsjoner.De 200.000 aksjene ble kjøpt av Greenbridge Investment Partners til en kurs på 18,92 kroner. Etter transaksjonen eier Greenbridge totalt 3.653.614 Next Biometrics-aksjer, tilsvarende en eierandel på 18,8 prosent.Etter å ha startet dagen opp om lag 11 prosent, er Next-aksjen nå ned 2,01 prosent til 19,52 kroner på Oslo Børs. I løpet av dagen traff aksjen 19,1 kroner, som er ny bunnotering. Aksjen var mandag den største taperen på Oslo Børs med et fall på 13,39 prosent, og har hittil i år falt 21,61 prosent. Det siste året er Next-aksjen svekket drøye 60 prosent.