- Det aller viktigste for aksjemarkedet

- Hva fikk stemningen til å skifte så brått, spør Nordea-strategene.

Gjennom årets første uke opplevde vi både panikk i aksjemarkedet, etterfulgt av eufori over betryggende uttalelser fra sentralbanksjef Powell i USA. Spørsmålet nå er ifølge sjefstrateg Leif-Rune Rein og seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea Wealth Management om forhåpningene knyttet til en mer forsiktig pengepolitikk i USA fører til en varig bedring i sentimentet, eller om frykten vender tilbake igjen.«Konklusjonen er det bare å vente med, men med en oppgang på 1,9 prosent (i NOK) forrige uke får i hvert fall investorer en pustepause fra den høye volatiliteten som preget slutten av 2018. Andre risikable aktiva, som HY-obligasjoner viste også gjenopphenting, med en margininngang på ca. 40bp godt hjulpet av en stødig oppgang i oljeprisen», heter det i en fersk oppdatering.Bedre stemning nåStemningen i markedet er helt klart bedre, når markedet nå tilsynelatende ignorerer skuffende økonomiske data, og fokuserer på de positive signalene. Hva fikk stemningen til å skifte så brått, spør strategene.En viktig faktor er ifølge de to at etter korreksjonen i desember, er mye negativt allerede priset inn i aksjekursene. Dermed er det lettere å håndtere skuffende data, og listen for å overraske på positivt er lav.«En annen, kanskje viktigere faktor, er signalene fra sentralbanken i USA, både Powell sine uttalelser, referatet fra rentemøtet som kom forrige uke, samt en rekke bekreftelser fra Powell sine kollegaer gjennom uken, om at sentralbanken i USA vil vise større fleksibilitet med tanke på videre innstramming», heter det i oppdateringen. Dette, sammen med en knallsterk arbeidsmarkedsrapport i starten av året, har ifølge Rein og Wilter Slørstad redusert frykten for feilslått politikk fra Fed og frykten for resesjon.«Inn i denne uken har vi dog ikke medvind fra sterke makrodata, og listen for å overraske positivt blir gradvis høyere».Gjennom denne uken får vi handels- og kredittdata fra Kina. Det første vil gi større innsikt i hvor hardt handelskrigen rammer kinesisk økonomi, mens det andre vil vise om Kina sine forsøk på å stimulere økonomien begynner å få suksess.«Handelssektoren i USA opplevde fall forrige uke, etter at Macy’s kuttet i fremtidig inntjening, og flere andre selskaper i sektoren skuffet både på salg og guiding. Dette gir detaljhandelsdata fra USA ekstra oppmerksomhet, som publiseres på onsdag (dersom den offentlige nedstengningen oppheves)», heter det.Vil stjele mye fokusFremover vil inntjeningssesongen for 4. kvartal stjele mye av investorers fokus, og denne uken rapporterer 35 selskaper S&P 500 rapporterer denne uken, inkludert bankene.«Inntjeningsveksten for 4. kvartal er ventet bli 14,7 prosent (IBES), som i så tilfelle vil bli det femte kvartalet med tosifret vekst. Historien viser at som regel blir den faktiske inntjeningsveksten høyere enn estimatet, som kan bidra til det positive sentimentet», skriver strategene.Framtidsutsiktene til selskapene vil nok likevel bli det aller viktigste for aksjemarkedet, da det nettopp var avtagende vekst som bekymret markedet i 4. kvartal 2018.«På den politiske siden snøres som nevnt nettet sammen i Storbritannia, og det er ikke helt usannsynlig at statsministeren må be om en utsettelse av artikkel 50, dersom avtalen hennes stemmes ned den 15. januar. I USA har den offentlige nedstengningen nå slått gamle rekorder, og er den lengste noensinne».Kan tynge økonomienFredag markerte dagen der rundt 800 000 offentlige arbeidere ikke fikk utbetalt lønn, som øker presset for Republikanerne og Demokratene til å komme til en enighet. Trump har advart at han er villig til å erklære nasjonal unntakstilstand for å få penger til bygge muren.«Denne situasjonen har til nå ikke påvirket markedene, men dersom den vedvarer vil det tynge økonomien i USA, og trolig føre til en usikkerhet som også når aksjemarkedene», avslutter Nordea-strategene i oppdateringen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også