- Dette la en demper på aksjeoppgangen

Richard Drew

Nordea Markets-økonomene om dagens viktigste hendelser.

Aksjemarkedene steg i amerikansk tid i går etter flere sterke kvartalsrapporter fra amerikanske banker. Skattekutt og høyere renter, sammen med økende etterspørsel fra banktjenester fra husholdningen, løftet ifølge Lars Mouland and Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets inntjeningen for Wall Street bankene til rekordnivåer i fjor.«Bankene ser også positivt på fremtiden der økende sysselsetting, sterk etterspørselsvekst og høyere lønninger vil fortette å gi god etterspørsel etter kreditt. Men de peker også på økende usikkerhet fra svakere aksjemarkeder og faren for at resesjonsfrykten blir selvoppfyllende», skriver de to i morgenrapporten. Les også: Positiv stemning i AsiaFeds Beige Book-.undersøkelse meldte også i går om økende usikkerhet i flere distrikter, som følge av aksjeuro og handelskrig. Det ble sent i går kjent at Huawei i en tid har vært under etterforskning for spionasje mot amerikanske selskaper. «Hvis det blir åpnet sak mot selskapet, vil det sette arbeidet med å få til en handelsavtale mellom USA og Kina i fare og dette la etterhvert en demper på aksjeoppgangen i natt», heter det fra Mouland og Pausgaard Fisker.S&P 500 er nå omtrent på samme nivå som i går morges, oljeprisen er en halv dollar høyere. Norske kroner er uendret og en Euro koster nå 9,74.- Blir ikke enkeltDet sittende britiske parlamentet vil ikke ha nyvalg og stemte derfor som ventet mot å kaste regjeringen i gårsdagens mistillitsvotering. Theresa May forsøker nå å få en enighet om endringer i Brexit-avtalen på tvers av partigrensene.«Det blir ikke enkelt siden Labour tror de har alt å tjene på å tvinge frem en regjeringskrise som vil utløse nyvalg. Hvis May mot formodning skulle få til en bredere enighet om en ny avtaletekst, må denne også godkjennes av EU som ved gjentatte anledninger har uttalt at avtalen som foreligger i dag er den endelige og at den ikke blir reforhandlet», heter det i rapporten».Hvis det tvinger seg frem et nyvalg i Storbritania, er det ifølge Nordea Markets-økonomene også lettere å se for seg en ny folkeavstemning om Brexit.«Uansett ser det ut til at det blir vanskelig å komme til enighet med EU før 29.mars og sannsynlighet for en utsettelse av Brexit-datoen er stor, noe som EU ledere har sagt seg åpne for å diskutere».- Det vil ta tid I dag får vi næringslivets stemningsbarometer fra Philadelphia Fed. Den ventes ganske uendret fra desember og vil neppe Mouland og Pausgaard Fisker lage store bølger i markedet. Tallene for igangsatte boliger i USA er utsatt pga. nedstengingen av deler av statsapparatet.«Utsiktene til å få en løsning på konflikten mellom representantenes hus og Trump rundt finansieringen av muren på grensen mot Mexico ser ikke bedre ut og vi må nok belage oss på at det tar tid før statsapparatet fungerer som normalt igjen», avslutter økonomene.


Les også