Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs tirsdag. Analysesjef Roger Berntsen spår åpningen.

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner ned 0,3 prosent, eller innenfor intervallet [-0,5, -0,2] prosent.«Pilene peker nedover tirsdag morgen. Dermed må vi belage oss på børsfall fra start i dag. Investorene frykter svakere økonomisk vekst etter at International Monetary Fund (IMF) nylig nedjusterte sine globale vekstprognoser til henholdsvis 3,5 prosent i 2019 og 3,6 prosent i 2020. IMF viser til den pågående handelskrigen mellom USA og Kina som en viktig faktor. Når det er sagt, den senere tid har det kommet flere positive meldinger fra både USA og Kina knyttet til de pågående forhandlingene om en fremtidig handelsavtale. Med andre ord, det kan tenkes at optimismen, eller vekstimpulsene, kan komme tilbake dersom konflikten løses innen rimelig tid», skriver Berntsen i morgenrapporten.Oslo BørsHovedindeksen endte mandag opp 0,13 prosent til 854,98. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2.647 millioner kroner. Den 8. januar foreslo styret i Merkur Market-noterte Lavo.tv å oppløse og avvikle selskapet etter å ha mistet store deler av egenkapitalen og opplevd finansieringsproblemer. Fredag ettermiddag mottok selskapet tilbud om finansieringsbistand fra eksisterende forbindelser. Aksjen endte opp 142,15 prosent. IAG vil ikke delta i en budkrig om Norwegian Air Shuttle, men skal imidlertid fortsatt være interessert i Norwegian etter kjøpet av 4,6 prosent av selskapet i fjor. Norwegian-aksjen klatret mandag 3,52 prosent.Sparebank 1 Markets nedgraderte sin anbefaling på REC fra nøytral til salg , og REC-aksjen endte ned 16,90 prosent.Hele børskommentaren her OljeprisenBrent-oljen er tirsdag morgen ned 1,0 prosent til 62,11 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 1,09 prosent til 53,58 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 62,94 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.IMF publiserte mandag sin World Economic Outlook-rapport , der de blant annet senket vekstanslaget for globalvekst med 0,2 prosentpoeng til 3,5 prosent i 2019 og med 0,1 prosentpoeng for 2020 til 3,6 prosent. IMF senket også prognosen for oljeprisen til rett under 60 dollar per fat i 2019 og 2020.Ellers rettes oppmerksomheten i dag mot World Economic Forum i Davos, der blant annet IEA-sjef Fatih Birol deltar.Fredag kom IEA med en ny rapport om oljemarkedet, der etterspørselsveksten for 2019 ble holdt uendret til 1,4 millioner fat om dagen.- Konsekvensene av høyere oljepris i 2018 minsker, og dette vil kunne bidra til å motvirke lavere økonomisk vekst, heter det fra rapporten.Baker Hughes riggtelling for Nord-Amerika viste fredag at det var 1.259 rigger i operasjon per 18. januar.Det er akkurat like mange som for en uke siden.I USA var det totale antallet rigger i drift 1.050, ned 25 fra uken før.Mandag var det Martin Luther King Day i USA og børsene var stengt. AsiaBørsene i Asia faller bredt tirsdag morgen, etter de siste overskriftene om svakere global vekst og handel.I Japan faller Nikkei 0,75 prosent, mens den bredere Topix-indeksen svekkes 0,85 prosent.Shanghai Composite i Kina er ned 1,05 prosent, og CSI 300 går tilbake 1,27 prosent. Hang Seng i Hong Kong svekkes 1,12 prosent.Kospi i Sør-Korea faller 0,50 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er ned 0,54 prosent, mens Straits Times i Singapore går tilbake 0,41 prosent.Hele Asia-kommentaren herTekniske nivåer«OSEBX steg 0,13 prosent til 854,98 poeng mandag og har brutt en kortsiktig fallende trend og motstand ved 840. Indeks har også brutt opp fra en omvendt hode-skuldre-formasjon med neckline ved 845. Dette er et kjøpssignal som indikerer videre opptur til 905», heter det fra Christiania Securities.

Dette skjer i dagResultater, utenlandske
  • Halliburton
  • Johnson & Johnson
  • IBM
  • UBS
Makro
  • Tyskland: ZEW-indeksen, januar, kl. 11.00
  • USA: Existing Home Sales, desember, kl. 16.00
Annet
  • SSB: Godstransport med lastebil, 3. kvartal 2018, kl. 08.00
  • SSB: Byggeareal, desember 2018, foreløpige tall, kl. 08.00
  • SSB: Skogavvirkning for salg, 2018, foreløpige tall, kl. 08.00
Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statistisk sentralbyrå (SSB)


Les også